Ovoce papája je šťavnaté a obsahuje jen málo kalorií. Přitom má blahodárné účinky na zdraví

14. říjen 2024

Papája bývá také nazývána stromový meloun. Její původní domovinou jsou tropické oblasti Ameriky. Plody připomínají vzhledem křížence mezi hruškou a avokádem – dají se jíst včetně semínek.

Pokud je papája čerstvá a vychlazená, výtečně chutná. Plody se mohou jíst syrové – třeba nakrájené na plátky, případně lžičkou jako meloun.

Papáju můžete použít i jako ingredienci k přípravě ovocných nápojů, salátů, džemů, dezertů nebo kompotů. Dobrá je také sušená.

V papáje je minimum kalorií, ale zato dost zdraví prospěšných látek, jako jsou vitamíny A a C, minerály, hlavně draslík, kyselina listová a také enzym papain. Ten působí kladně na trávicí soustavu, protože rozkládá bílkoviny. Zároveň dokáže zmírnit různé problémy s trávením, včetně plynatosti nebo zácpy a působí protizánětlivě.

Zmínit také musíme antioxidační účinky, protože papája neutralizuje nadbytek volných radikálů – tím zpomaluje proces stárnutí.

Neméně důležité jsou pozitivní účinky papáji na srdce a krevní oběh. Papain má navíc kladný vliv na pokožku, kterou dokáže vyživovat. Není tedy překvapením, že bývá součástí kosmetických přípravků.

autor: Eva Bucharová | zdroje: Bylinkovo.cz , zdravoslav.cz
Spustit audio

Související