Japonská specialita umeocet je nejen skvělým dochucovadlem. Má také detoxikační účinky
Umeocet vzniká jako vedlejší produkt při fermentaci švestiček umeboshi. Ty se nasolí a nechají se uschnout, poté se dají zkvasit do slaného nálevu, společně se shizo listy. Ty dodají nálevu krásnou karmínovou barvu.
Umeocet je v kuchyni výborným dochucovadlem. Třeba při přípravě čočky, kulajdy a vůbec všech jídel, kterým chcete dodat slano-kyselou chuť.
Dobře se hodí do různých dresinků a zálivek, k dochucení luštěninových pomazánek, bramborových salátů a samozřejmě k nakládání okurek. Zkusit je ale můžete třebas i buřty s cibulí.
Pomocí vodního kvašení můžete jednoduše zkvasit jakoukoli zeleninu. V převařené vodě rozmíchejte umeocet v poměru jeden díl umeocta na pět dílů vody. Zeleninu naskládejte do sklenice a zalijte ji takovým množstvím nálevu, abyste mohli všechnu zeleninu ponořit pod hladinu. Na stinném místě nechte kvasit tři až sedm dní.
Umeocet podporuje i naše zdraví. Zlepšuje chuť k jídlu, podporuje správnou činnost střev, hodí se při různých problémech se žaludkem. Má detoxikační účinky – odkyseluje organismus a tím čistí klouby od usazenin.
Zředěný vodou pomůže umeocet i při pálení žáhy – je to navíc i zdravý nápoj na žízeň.
Související
-
Umeboshi – zázračné samurajské jídlo plné energie
Umeboshi jsou nakládané japonské švestky, hodně neobvyklé slano-kyselé chuti. Jsou považovány za zázračné samurajské jídlo.
-
Houbová bylinka rungia voní a chutná jako houby. Pěstovat ji můžete na zahradě i v květináči
Než začne houbová sezona, můžeme si vypěstovat rungii – houbovou bylinku, která opravdu chutná a voní jako čerstvé houby.
-
Jablečný ocet zažívá skutečný boom – pro někoho jde o superpotravinu
Jablečný ocet je jako podpůrný prostředek vhodný prakticky pro každého. Nijak tepelně se neupravuje, proto je vhodný i pro vyznavače syrové stravy.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka