Japonská specialita umeocet je nejen skvělým dochucovadlem. Má také detoxikační účinky

6. únor 2024

Umeocet vzniká jako vedlejší produkt při fermentaci švestiček umeboshi. Ty se nasolí a nechají se uschnout, poté se dají zkvasit do slaného nálevu, společně se shizo listy. Ty dodají nálevu krásnou karmínovou barvu.

Umeocet je v kuchyni výborným dochucovadlem. Třeba při přípravě čočky, kulajdy a vůbec všech jídel, kterým chcete dodat slano-kyselou chuť.

Dobře se hodí do různých dresinků a zálivek, k dochucení luštěninových pomazánek, bramborových salátů a samozřejmě k nakládání okurek. Zkusit je ale můžete třebas i buřty s cibulí.

Pomocí vodního kvašení můžete jednoduše zkvasit jakoukoli zeleninu. V převařené vodě rozmíchejte umeocet v poměru jeden díl umeocta na pět dílů vody. Zeleninu naskládejte do sklenice a zalijte ji takovým množstvím nálevu, abyste mohli všechnu zeleninu ponořit pod hladinu. Na stinném místě nechte kvasit tři až sedm dní.

Umeocet podporuje i naše zdraví. Zlepšuje chuť k jídlu, podporuje správnou činnost střev, hodí se při různých problémech se žaludkem. Má detoxikační účinky – odkyseluje organismus a tím čistí klouby od usazenin.

Zředěný vodou pomůže umeocet i při pálení žáhy – je to navíc i zdravý nápoj na žízeň.

autor: Eva Bucharová | zdroje: Google.com , countrylife.cz , jimejinak.cz , 1000chuti.cz
Spustit audio

Související