Houbová bylinka rungia voní a chutná jako houby. Pěstovat ji můžete na zahradě i v květináči
Než začne houbová sezona, můžeme si vypěstovat rungii – houbovou bylinku, která opravdu chutná a voní jako čerstvé houby.
Její lístky vypadají trochu jako lístky bazalky. Jsou zelené, křehké a šťavnaté.
Bylinka pochází z Nové Guiney. Tam jí zcela běžně přidávají do salátů, polévek i restovaných zeleninových směsí. Nebo i jako špenát.
Vypěstovat si ji můžete i u nás – na zahradě i v květináči. Počítejte s tím, že keříky budou vysoké i přes půl metru.
Vyberte pro ni spíš stinné místo a zalévejte ji přiměřeně, ať bylinku nepřemokříte. Možná je výhodnější pěstovat ji v nádobě, protože tu pak na zimu snadno přemístíte dovnitř.
V houbové bylince je spousta vitaminu C, vápníku, železa a beta karotenu. Lidoví léčitelé jí doporučují k čištění krve a k podpoře krvetvorby.
Související
-
Barevné listy mangoldu jsou nabité vitaminy. Jíst je můžete stejně jako špenát
Mangold chutnal už starým Řekům. Je to zelenina na pěstování nenáročná, chutná a zdravá.
-
Kerblík bývá v kuchyni neprávem opomíjen. Obsahuje přitom vitaminy, minerály a umí i léčit
Kerblík je chutný i léčivý. Ještě na začátku 20. století šlo o bylinku v českých kuchyních velmi oblíbenou, časem se ale na něj zapomnělo.
-
Jezte ananas. Doplníte si vitamíny a navíc vám pomůže i při hubnutí
Král ovoce, ananas, je nejen lahodný, ale velmi zdravý. A to díky spoustě vitamínů a minerálů, které obsahuje. Navíc je v něm spousta vody, takže vás krásně osvěží.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.