Jablečný ocet zažívá skutečný boom – pro někoho jde o superpotravinu
Jablečný ocet je jako podpůrný prostředek vhodný prakticky pro každého. Nijak tepelně se neupravuje, proto je vhodný i pro vyznavače syrové stravy.
Jablečný ocet se získává z vykvašených jablek. Obsahuje tolik důležité složky pro naše tělo, jako například vápník, draslík, hořčík, vitamín C, vitamíny skupiny B, beta karoten i fluor.
Pomáhá čistit organismus vyplavováním nečistot z těla. Obsahuje pektin – druh rozpustné vlákniny – který navozuje pocit sytosti a tedy pomáhá redukovat váhu a snižovat hladinu cholesterolu.
Ocet z jablek má antibakteriální účinky, urychluje zažívání, upravuje příznivě stav střevní mikroflóry. Obsahuje také kyselinu maleinovou, která se podílí v organismu na výrobě energie, podporuje srážlivost krve a přispívá ke zdraví cév a tvorbě červených krvinek.
Tento ocet je vhodný do salátů, polévek, omáček, k luštěninám a mnoha dalších jídel. Konzumace jablečného octa ve spojení s medem přináší kromě řady vitaminů i vysokou dávku draslíku. Kombinace s medem také velmi dobře působí proti překyselení organismu.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka