Jablečný ocet zažívá skutečný boom – pro někoho jde o superpotravinu

20. listopad 2023

Jablečný ocet je jako podpůrný prostředek vhodný prakticky pro každého. Nijak tepelně se neupravuje, proto je vhodný i pro vyznavače syrové stravy.

Jablečný ocet se získává z vykvašených jablek. Obsahuje tolik důležité složky pro naše tělo, jako například vápník, draslík, hořčík, vitamín C, vitamíny skupiny B, beta karoten i fluor.

Pomáhá čistit organismus vyplavováním nečistot z těla. Obsahuje pektin – druh rozpustné vlákniny – který navozuje pocit sytosti a tedy pomáhá redukovat váhu a snižovat hladinu cholesterolu.

Ocet z jablek má antibakteriální účinky, urychluje zažívání, upravuje příznivě stav střevní mikroflóry. Obsahuje také kyselinu maleinovou, která se podílí v organismu na výrobě energie, podporuje srážlivost krve a přispívá ke zdraví cév a tvorbě červených krvinek.

Tento ocet je vhodný do salátů, polévek, omáček, k luštěninám a mnoha dalších jídel. Konzumace jablečného octa ve spojení s medem přináší kromě řady vitaminů i vysokou dávku draslíku. Kombinace s medem také velmi dobře působí proti překyselení organismu.

autor: Eva Bucharová | zdroje: ireceptar.cz , prouzdravi.cz , dobre-zdravi.cz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.