Umeboshi – zázračné samurajské jídlo plné energie
Umeboshi jsou nakládané japonské švestky, hodně neobvyklé slano-kyselé chuti. Jsou považovány za zázračné samurajské jídlo. Když si jednu dáte, nakopne vás prý energií na zbytek dne.
Švestičky umeboshi dokážou zahnat únavu a celkově skvěle vyladit váš organismus. Víc než 1 000 let se užívají při žaludečních potížích, kašli i horečkách.
Stárnutí je, jednoduše vyjádřeno, jako oxidační proces. Umeboshi mají schopnost tuto oxidaci zmírňovat. Podporují látkovou výměnu – tím dodávají energii stále aktivním buňkám ledvin a jater a pomáhají vylučovat jedy z těla.
Omlazují tak tělo a zvyšují jeho vitalitu. Silná kyselost švestiček navíc neutralizuje organismus – je to také skvělý lék na kocovinu.
Bohužel náš moderní způsob stravování, plný cukru, množství červeného masa a průmyslově zpracovaných potravin, nahrává tomu, že organismus je překyselený – to je ideální podmínka pro vznik řady více či méně závažných onemocnění. Přitom pouhých 10 gramů švestiček umeboshi dokáže organismus zneutralizovat.
Švestky ume mají antibakteriální vlastnosti. Zvláště silný antibakteriální vliv mají proti bakterii, která žije v ústní dutině člověka, naleptává zubní sklovinu a způsobuje tak zubní kaz i poškození dásní.
A jak se tyto zázračné švestičky vlastně připravují? Zralé ovoce se nakládá do nálevu se shiso listy. Ty mají vysoký obsah železa a antioxidantů a dávají švestkám ume typickou červeno-růžovou barvu. Pak jsou švestky sušeny a znovu nakládány – proces se mnohokrát opakuje. Umeboshi můžete jíst jen tak anebo třeba k rýži.
Související
-
Rýže je levná, chutná i zdravá… Ideální potravina pro zdravý růst vlasů, nehtů, kůže i kostí
Rýže už dávno není doma jen v asijských zemích. Zvykli jsme si na ní i tady v Evropě – připravujeme z ní všechny možné dobroty od nákypů přes suši až po rizoto.
-
Černý čaj je zdravý i oblíbený. Umí například snížit vysoký krevní tlak
Čaj je druhým nejznámějším a nejrozšířenějším nápojem na světě, hned po vodě. Obsahuje například kofein, který patří k tzv. „chytrým drogám“, které stimulují organismus.
-
Borůvky patří mezi nejzdravější ovoce. Našemu zdraví přitom prospívají nejen plody, ale i listy
Borůvky jsou doma po celém světě. Často pokrývá celé kilometry lesa. Stojí za to natrhat si hrst čerstvých borůvek. Nejen, že si pochutnáme, ale prospějeme i svému zdraví.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka