Umeboshi – zázračné samurajské jídlo plné energie

16. říjen 2019

Umeboshi jsou nakládané japonské švestky, hodně neobvyklé slano-kyselé chuti. Jsou považovány za zázračné samurajské jídlo. Když si jednu dáte, nakopne vás prý energií na zbytek dne.

Švestičky umeboshi dokážou zahnat únavu a celkově skvěle vyladit váš organismus. Víc než 1 000 let se užívají při žaludečních potížích, kašli i horečkách.

Stárnutí je, jednoduše vyjádřeno, jako oxidační proces. Umeboshi mají schopnost tuto oxidaci zmírňovat. Podporují látkovou výměnu – tím dodávají energii stále aktivním buňkám ledvin a jater a pomáhají vylučovat jedy z těla.

Omlazují tak tělo a zvyšují jeho vitalitu. Silná kyselost švestiček navíc neutralizuje organismus – je to také skvělý lék na kocovinu.

Švestky umeboshi

Bohužel náš moderní způsob stravování, plný cukru, množství červeného masa a průmyslově zpracovaných potravin, nahrává tomu, že organismus je překyselený – to je ideální podmínka pro vznik řady více či méně závažných onemocnění. Přitom pouhých 10 gramů švestiček umeboshi dokáže organismus zneutralizovat.

Švestky ume mají antibakteriální vlastnosti. Zvláště silný antibakteriální vliv mají proti bakterii, která žije v ústní dutině člověka, naleptává zubní sklovinu a způsobuje tak zubní kaz i poškození dásní.

A jak se tyto zázračné švestičky vlastně připravují? Zralé ovoce se nakládá do nálevu se shiso listy. Ty mají vysoký obsah železa a antioxidantů a dávají švestkám ume typickou červeno-růžovou barvu. Pak jsou švestky sušeny a znovu nakládány – proces se mnohokrát opakuje. Umeboshi můžete jíst jen tak anebo třeba k rýži.

Spustit audio

Související