Černý čaj je zdravý i oblíbený. Umí například snížit vysoký krevní tlak

3. říjen 2019

Čaj je druhým nejznámějším a nejrozšířenějším nápojem na světě, hned po vodě. Obsahuje například kofein, který patří k nejrozšířenějším tzv. „chytrým drogám“, které stimulují organismus.

Dříve jsme se mylně domnívali, že kofein obsahuje jen káva, zatímco čaj obsahuje tzv. „tein“. Dnes už ale víme, že kofein je jen jeden.

Podívejme se na důvody, proč vlastně černý čaj pít. Je to proto, že díky němu můžete celkem výrazně snížit krevní tlak.

02099372.jpeg

Ano, slyšíte dobře – pokud trpíte na vysoký tlak, je právě černý čaj vhodným doplňkem klasické léčby a životního stylu. Dlouhodobé studie prokázaly, za několik měsíců dokážou už pouhé tři šálky černého čaje denně pomoci pacientům, kteří mají potíže s krevním tlakem.

Čaj začíná působit, už když ho máte v ústech. Obsahuje totiž celou řadu látek, která ústní dutině prospívají – snižuje tvorbu plaku, bakterií a zánětů. Samozřejmě to platí jen pro ten neslazený. Na druhou stranu rizikem je, že při dlouhodobém a častém pití černého čaje se vám zuby zabarví.

Dnes si dáme anglický čaj. Jak na to? Černý čaj nasypte do sítka a vložte do šálku. Zalijte ho do ¾  vroucí vodou a louhujte 5 minut. Do výluhu z čaje nalijte mléko nebo smetanu pro mlsnější jazýčky – a je hotovo!

Spustit audio

Související