V Asii pijí a uctívají zelený čaj už odpradávna. Jde o svěží a zdravý nápoj

8. červen 2023

Legenda vypráví o tom, že někdy v době před 5 000 lety spadlo čínskému císaři Sen-nugovi do kotlíku několik lístků čajovníku. Císař vodu vypil a do jeho těla se vlila velká energie. Zelený čaj si tedy začal připravovat pravidelně a přiměl k tomu i ostatní.

Zelený čaj není tak oblíbený jen tak pro nic za nic! V Evropě jsme pili v docela nedávné době hlavně čaj černý, který je při zpracování upravován, a to většinou průmyslově.

My se zaměříme za zelený, který prochází jen minimálními úpravami. Právě proto je považován za pravý čaj a zároveň svěží a zdravý nápoj.

Listy čajovníku obsahují kofein. Dovedou nám tedy dodat energii. Kofein ze zeleného čaje se uvolňuje postupně. Člověku proto nedá takovou „ránu“ jako kofein v kávě.

V zeleném čaji je spousta chlorofylu a má vynikající antioxidační účinky. Posiluje organismus a podporuje trávení. Samozřejmě záleží na tom, v jaké formě doma zelený čaj máte. Často si jej můžete pořídit jako prášek, který zalijete horkou vodou.

Jestli máte čaj sypaný, pojďme si připravit šálek nebo i víc. Jak na to? Čaj zalijte vodou, která přešla varem. Před zalitím jí ale nechte zchladnout tak na 70, 80 stupňů Celsia. Můžete si připravit i více nálevů.

Spustit audio

Související