Lapacho – čaj, který Inkové považovali za zázračný

7. únor 2019

Až 700 let se dožívá a strom lapacho, který je doma v Jižní Americe. Dorůstá až 20 metrů a z jeho kůry se vaří čaj měděné barvy, který Inkové považovali za zázračný. Název „lapacho“ znamenal v indiánském jazyce „mít moc a sílu“.

Jihoameričtí indiáni využívají lapacho hlavně jako lék proti zánětům. Z odvaru připravují obklady, koupele, ale i čaj. Kůra je totiž silné přírodní antibiotikum a proto má lapacho účinky proti virům, bakteriím a plísním. Díky tomu se dobře hodí při kašli, rýmě, bronchitidě i při chronických zánětech dutin.

Mnoho žen lapacho vychvaluje i jako prostředek proti kvasinkovým infekcím. Lapacho zbavuje tělo jedů a těžkých kovů, proto můžeme očistné kúry tímto čajem jen doporučit. Dobře zregeneruje játra i ledviny.

Očistnou kúru čajem z lapacha si naplánujte tak na dva až tři týdny, pak si dejte týden pauzu a znovu zopakujte.

Připravíme si tedy očistné lapacho. Jak na to? 2 čajové lžičky lapacha zalijeme 1 litrem studené vody, přivedeme k varu, 5 minut povaříme a pak necháme ještě 15 minut luhovat. Scedíme a popíjíme během dne, nejlépe před jídlem.

Čaj už neohříváme, i studený si zachovává všechny účinky. Hodně lidí si ho oblíbilo pro jeho chuť, která je zahřívající a lehce nasládlá, jakoby vanilková. I vůně je velmi příjemná.

Spustit audio

Související