Trápí vás nachlazení a nemocné průdušky? Zkuste čaj z divizny!

15. listopad 2018

Žlutě kvetoucí divizna je krásná a skromná bylinka, které se daří i na rumištích a smetištích. Včely ji milují, protože pyl jejích květů obsahuje důležité bílkoviny, které je posílí na zimu. A čaj z divizny pomůže zase lidem s nemocnými průduškami.

Divizina je skromná, ale statná dvouletka, která roste v příkopech, na kamenitých stráních i na skládkách. Na zahrádce diviznou zakryjete méně vzhledná a vyprahlá místa.

Křemílkovi a Vochomůrkovi, postavičkám z Večerníčku, vyroste navzdory písničce „Vstávej semínko holala, bude z tebe fiala“ právě divizna.

Diviznu milují včely, její pyl má hodně bílkovin a podporuje dlouhověkost zimních včel.

Květy sbíráme ze žluté koruny. Musíme je dobře usušit a pečlivě uschovat, protože jsou náchylné k hnědnutí a plesnivění.

Květ divizny se využívá při nachlazení, když máte nemocné průdušky. Čaj se musí pečlivě cedit, protože květy jsou pokryty jemnými chloupky, které nepříjemně dráždí sliznici.

Můžete si připravit i léčivý a chutný diviznový sirup. Jak na to? Stačí květy divizny proložit medem a po šesti týdnech scedit. Výsledným sirupem si můžete přisladit čaj nebo po kapkách přidat na palačinky.

Látky obsažené v divizně nesnesou delšího užívání, na divizně si tak nepochutnávejte déle než 10 dní.

Spustit audio

Související