Divizna je žlutá kněžna mezi léčivými rostlinami

Divizně se říká také královská svíce, její dlouhé lodyhy se kdysi opravdu používaly jako pochodně. Byla i rostlinou magickou, chránila prý před zlými duchy a ďáblem. Nás dnes účinně chrání hlavně před kašlem. Je to prý zlato, které léčí. Pomáhá na suchý kašel i astmatikům.

Divizna je ztepilá a okrasná dvouletá bylina, která prvním rokem tvoří přízemní růžici plstnatých, jakoby sametových listů, a teprve druhým rokem vyráží mohutná kvetoucí lodyha, která někdy dorůstá výšky až 2,5 metru.

U nás ji můžeme najít na teplých slunných místech, na skalách, u polí, na okraji lesů, především na jižních stráních, kde se opakovaně vysemeňuje. Lze ji ale také pěstovat na zahrádce, důležité je jí dopřát hodně slunce, na zálivku je nenáročná a navíc je velice zdobná.

Sbíráme žluté květy a to nejlépe po ránu, neboť k poledni už ztrácí cenné látky. Květy vyráží na rostlině každý (slunný) den, a tak můžeme diviznu sbírat od jara až do podzimu. K terapii můžeme požívat odvar ze sušených květů, anebo sirup, který připravíme, bude z čerstvých nebo sušených květů.

Sušené diviznové květy

Diviznový sirup

Receptur na diviznový sirup je nespočet, nic nezkazíte ale hrstí květů, kterou necháte 24 hodin louhovat v převařené vodě. Potom odvar scedíte – a to třeba i několikrát, přes plátýnko, protože divizna má nepříjemné „chloupky“, který by pak mohly dráždit. Scezený výluh pak smíchejte v poměru 1:1 – 1 litr výluhu a 1 kilogram cukru a na dny sychravé a nevlídné a na časy viróz a kašlů máte lék. Dospělí mohou užívat 3x denně polévkovou lžíci, děti poloviční dávku.