Oktoberfest: Dvě stě deset let na Terezině louce

4. říjen 2020

12. října 1810 se v bavorské metropoli Mnichově konala svatba korunního prince Ludvíka Bavorského a Terezy Sasko-Hildburghausenské. Pro historii by to samo o sobě nebylo nic zvláštního, kdyby svůj sňatek neslavili tak velkolepě.

Pět dní se za městem na Sendelingerském kopci slavilo. Na čtyřicet tisíc hostů, vesměs obyčejných poddaných bavorského krále, tu přihlíželo slavnostním dostihům a konzumovalo spousty dobrého jídla a pití. Oslava se tak líbila, že Mnichované spontánně přejmenovali místo jejího konání po královské nevěstě na Terezinu louku a slavnost si za rok zopakovali znovu. A pak zas. V roce 1813 si kvůli napoleonským válkám dali pauzu, ale v dalších letech už si opět mohli užít svou oblíbenou říjnovou slavnost, tedy – Oktoberfest.

Pivo, kuřata a velkolepé průvody

Logo

Program se postupně rozrůstal a vylepšoval. V roce 1818 se poprvé objevily kolotoče a houpačky: dnes jeden z typických znaků Oktoberfestu. Časem se kvůli lepšímu počasí posunul termín konání z poloviny října na konec září s tím, že slavnosti končí první říjnovou neděli, aby se učinilo zadost názvu akce. Pivo, které je dnes podstatou Oktoberfestu, tu městská rada povolila prodávat teprve roku 1880.  Zpočátku bylo k mání jen v malých stáncích, které ovšem kvůli zájmu zákazníků rychle rostly. Zanedlouho z nich byly veliké, bohatě nazdobené stany, kam se vejdou nejen stovky konzumentů, ale i dechové kapely.

V roce 1881 se poprvé objevila jedna z tradičních poživatin Oktoberfestu – pečená kuřata. Servírují se zpravidla po půlkách a říká se jim „louková kuřata“. Místní totiž zásadně neříkají, že jdou na Oktoberfest, ale že jdou „na louku“; do „loukového stanu“, na „loukové pivo“. V roce 1887 byla zase založena tradice velkolepých zahajovacích průvodů. V jejich čele vždy kráčí Münchner Kindl – mnichovské dítě, postavička mnicha ze znaku města Mnichov. Za mnichem pochodují do slavnostních bavorských krojů odění představitelé města, zástupci městských cechů, a především tu jedou nazdobené vozy mnichovských pivovarů. Časem se totiž ustálilo pravidlo, že na Terezině louce se mohou prodávat jen piva šesti starobylých pivovarů sídlících v Mnichově.

Pozor! Vezeme pivo!

Bez Oktoberfestu aneb Kdy nebylo naraženo

Přes veškeré lpění na tradicích se ani Oktoberfest čas od času neubránil nepříjemnému střetu se současností. V 19. století se musel zrušit kvůli prusko-rakouským a německo-francouzské válce; nekonal se ani v době 1. světové války, ani v letech poválečné hospodářské krize. Nacionální socialismus vyhnal z Tereziny louky Židy a v roce 1938 na počest anexe Rakouska a podepsání Mnichovské dohody byla pivní slavnost dokonce přejmenována na Velkoněmecký lidový festival. Válka, která vypukla rok na to, pořádání pivních slavností na Terezině louce na dalších šest let opět zastavila. V prvních poválečných letech se Oktoberfest obnovoval jen nesměle. Ovšem už v roce 1950 tehdejší primátor Mnichova založil další tradici: zahájení oslav naražením sudu s pivem. Černou barvou se do dějin Tereziny louky zapsal rok 1980. Tehdy tu vybuchla nálož, která připravila o život 13 lidí. Bombu odpálil mladý neonacista, který při tom sám zahynul.

I letos je tradice festivalu narušena. Kvůli novému koronaviru se Oktoberfest nekoná. Není to ale poprvé, co oslavy na Terezině louce zhatila nemoc – v 19. století byl festival dvakrát zrušen kvůli choleře. Z čehož si můžeme vzít ponaučení, že špatné časy dřív nebo později pominou, a mnichovský primátor zase dřevěnou palicí urazí zátku ze sudu piva a pronese tradiční zahajovací formuli Oktoberfestu: O´zapft is! Je naraženo.

autoři: Veronika Kindlová , frv
Spustit audio

Související