Oktoberfest, to je srdeční záležitost. A vrátili se na něj mladí

Těžko si představit největší pivní festival bez piva. Na Oktoberfestu ho ročně proteče hrdly návštěvníků přes sedm miliónů mázů. K věhlasu a oblibě mnichovských pivních slavností přispívají i jiné bavorské tradice: výborná kuchyně a samozřejmě i další lákadla, která tu jsou, aby se na tereziánské louce bavila celá rodina. Vydejme se za několika lidmi, kteří stojí v pozadí této velké lidové slavnosti.

Průvod sládků v krojích a nazdobené pivovarské povozy jsou nádhernou podívanou. V ulicích Mnichova jí přihlížejí desetitisíce návštěvníků. Město je vyzdobené modrobílými girlandami. Modrobíle zdobená jsou i perníková srdce, na která člověk narazí snad na každém kroku.

Na Oktoberfestu jste jako na pouti

„Ty vyrábíme už od ledna. Skladujeme je u velkoobchodníků, odkud pak putují na louku.“ Podle Stefana Foglera je základem takového perníkového srdce mouka, cukr, koření a hřebíček. „Čtyři týdny necháváme těsto uležet. Teprve pak ho zpracováváme a pečeme,“ říká Stefan Fogler.

Čtěte také

Některé firmy si s tím takovou práci nedělají, ale tady se vše dělá ručně včetně ručního zdobení. Srdce krášlí nápisy jako Bavorsko, Miluji tě nebo věcně Oktoberfest. „Denně tu vyrobíme 20 tisíc srdcí. Jdou do celého Německa, i do světa – Ameriky, Austrálie, ale ty pro Oktoberfest, ty jsou vyrobené od srdce.“

Pivo se na Oktoberfestu pije ve velkých stanech

Oktoberfest jako srdeční záležitost vnímá i Peter Schottenhammel. Ve stanu rodiny Schottenhammelových dochází k tradičnímu naražení prvního sudu. Pan Schottenhammel tomu asistoval víc než padesát let. Loni předal žezlo synovci.

Festival objevují mladí

„K té největší změně došlo tak před dvaceti lety, kdy Oktoberfest objevili opět mladí. Dříve říkávali: Pojďme pryč, to je jenom, jak se u nás v Bavorsku říká, pro vypité hlavy. A najednou začali chodit a s tím se také změnila hudba. Není to čisté disko, ale snažíme se o co nejlepší mix z dechovky, tradiční bavorské hudby a popu,“ říká jeden z pořadatelů.

Čtěte také

Na mladé pamatují i v zábavním parku, který je nedílnou součástí Oktoberfestu. Letos si mohou návštěvníci užít volný pád z výšky petřínské rozhledny. Ale není lepší se svést na unikátním kolotoči?

Pro návštěvníky je kromě piva nachystána celá řada pouťových atrakcí

Vedle hlučných atrakcí tu čestné místo patří nádhernému biedermeierovskému karuselu. Prý je to nejstarší kolotoč na světě. Poprvé se roztočil už před 180 lety. A jízda na dřevěných koních dělá dětem radost dodnes.

O pobavení se snaží také ptáčník Dieter. Někdo paroduje lidi, Dieter napodobuje ptáky. Nyní předvádí kosa. Pan Dieter má v repertoáru i další zvířenu, a když slyší, že jsem z Čech, hned vystřihne pozdrav zlatému městu. „Byl jsem tam a moc se mi to líbilo – milí lidé, výborné jídlo, všechno perfektní, stejně jako na Oktoberfestu.“ Nejlepší je se přesvědčit na vlastní oči.


Zvětšit polohu mnichovského Oktoberfestu

autor: kls
Spustit audio