Uhlířina
Říká se jí také grenadýrmarš čili granátnický pochod. Jde o vzpomínku na doby, kdy se jídlo nevyhazovalo.
Postup:
- Na trošce oleje nebo sádla rozpečeme nakrájenou slaninu, přidáme nakrájenou cibuli, osmahneme a na tento základ dáme nakrájené brambory a nakrájený knedlík (nebo uvařené těstoviny nebo noky), podle potřeby osolíme a pěkně opečeme.
- V závěru opékání poprášíme mletou paprikou a už jen krátce opečeme, aby paprika nezhořkla.
- Podáváme se sterilovanými okurkami.
Postup:
- Na trošce oleje nebo sádla rozpečeme nakrájenou slaninu, přidáme nakrájenou cibuli, osmahneme a na tento základ dáme nakrájené brambory a nakrájený knedlík (nebo uvařené těstoviny nebo noky), podle potřeby osolíme a pěkně opečeme.
- V závěru opékání poprášíme mletou paprikou a už jen krátce opečeme, aby paprika nezhořkla.
- Podáváme se sterilovanými okurkami.
Související
-
Vodnici jedli naši předkové místo brambor. Obsahuje málo kalorií, ale hodně minerálů
Brukev řepák vodnice plodí chutné kulaté bulvy. V kuchyních našich předků měly až do objevení Ameriky stejnou úlohu jako brambory.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.