Vodnici jedli naši předkové místo brambor. Obsahuje málo kalorií, ale hodně minerálů
Brukev řepák vodnice plodí chutné kulaté bulvy. V kuchyních našich předků měly až do objevení Ameriky stejnou úlohu jako brambory.
Staročeská vodnice je už skoro zapomenutá. Pěstovat ji můžete na zahradě, v truhlících na balkoně, nebo na parapetu. Má ráda slunce a skvělé na ní je to, že můžete mít i tři sklizně.
Chutná trochu jako ředkvička, nebo kedlubna. Je v ní spousta vody, odtud ten název, ale i hodně minerálů. Naopak obsahuje málo kalorií, takže se hodí při hubnutí.
Silice ve vodnici obsažené mají antibakteriální účinky. Má také močopudné účinky, uklidňuje nervy a stimuluje srdeční činnost.
Bulvy vodnice jsou dobré jak syrové, do salátů a pomazánek, tak tepelně upravené – třeba jako příloha nebo do kaší a pyré.
Mladé bulvy jen omyjte, starší oloupejte. Pokud je budete vařit, tak asi tak půl hodiny ve slané vodě.
Mladé vařené vodnice jsou dobré přelité máslem a posypané petrželkou. Starší můžete rozšťouchat s máslem a smetanou, osolit, opepřit, přikápnout citrón šťávou a přistrouhat špetku muškátového oříšku.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.