Vodnici jedli naši předkové místo brambor. Obsahuje málo kalorií, ale hodně minerálů

10. květen 2021

Brukev řepák vodnice plodí chutné kulaté bulvy. V kuchyních našich předků měly až do objevení Ameriky stejnou úlohu jako brambory.

Staročeská vodnice je už skoro zapomenutá. Pěstovat ji můžete na zahradě, v truhlících na balkoně, nebo na parapetu. Má ráda slunce a skvělé na ní je to, že můžete mít i tři sklizně.

Chutná trochu jako ředkvička, nebo kedlubna. Je v ní spousta vody, odtud ten název, ale i hodně minerálů. Naopak obsahuje málo kalorií, takže se hodí při hubnutí.

Silice ve vodnici obsažené mají antibakteriální účinky. Má také močopudné účinky, uklidňuje nervy a stimuluje srdeční činnost.

Bulvy vodnice jsou dobré jak syrové, do salátů a pomazánek, tak tepelně upravené – třeba jako příloha nebo do kaší a pyré.

Mladé bulvy jen omyjte, starší oloupejte. Pokud je budete vařit, tak asi tak půl hodiny ve slané vodě.

Mladé vařené vodnice jsou dobré přelité máslem a posypané petrželkou. Starší můžete rozšťouchat s máslem a smetanou, osolit, opepřit, přikápnout citrón šťávou a přistrouhat špetku muškátového oříšku.

Spustit audio

Související