Francouzská svíčková

Suroviny: Hovězí svíčková, 2 cibule, 2 mrkve, 2 lžičky tymiánu, máslo, anglická slanina, 3 lžíce vinného octa, pepř, sůl, bobkový list, nové koření, šlehačka a zakysaná smetana.

Postup: Hovězí maso nakrájíme na kostky, očištěnou cibuli a mrkev nakrájíme na tenká kolečka. Uděláme si lák – do vody dáme vinný ocet, tymián, bobkový list, nové koření, pepř a nakrájenou cibuli s mrkví. Do takto připraveného láku naložíme maso minimálně na 24 hodin. Na másle zpěníme anglickou slaninu. Maso vyjmeme z láku, osušíme, cibuli a mrkev také vyjmeme. Zbytek nálevu dáme vařit. Ke zpěněné slanině přidáme cibulku, osmažíme, přidáme mrkev a nakonec orestujeme maso ze všech stran. Potom maso dusíme za občasného promíchání. Když se lák zpola vyvaří, zalijeme jím maso a dál dusíme 2-3 hodiny. Když je maso měkké a zelenina rozvařená přidáme šlehačku, kysanou smetanu, dochutíme, když je potřeba tak zahustíme hladkou moukou.

Dobrou chuť Vám přeje Petr Novotný a Český rozhlas Sever!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.