Není čočka jako čočka! Ne každá nadýmá…
Z hnědé, zelené, žluté i černé čočky dnes vybíráme červenou, protože výborně chutná, obsahuje hodně cenných látek a navíc nenadýmá. Je totiž zbavená slupky.
Výhodou červené čočky je i to, že ji nemusíte předem namáčet a přesto je už po 20 minutách vaření hotová. Změní svojí barvu do žluta a celkem rychle se rozvaří, to ale v polévce, salátu, kaši nebo v pomazánce nevadí.
Má vysoký obsah vlákniny, zinku, vápníku, hořčíku, železa i vitamínu D. Udržuje vyrovnanou hladinu krevního cukru, a tak vám po čočce k obědu zas tak rychle nevytráví.
Můžou si ji dát děti i těhotné ženy. Vegani a vegetariáni se bez červené čočky neobejdou, protože je v ní i dost rostlinných bílkovin.
Pojídáním červené čočky podpoříte činnost střev a přispějete ke snížení hladiny cholesterolu.
A dáme si karbanátky po indicku! Jak na to? Loupanou červenou čočku uvaříme doměkka a scedíme. Pórek nakrájený na malé kousíčky, nahrubo nastrouhanou mrkev a čočku promícháme v míse. Přidáme vejce, sůl, pepř, kari, prolisované stroužky česneku a lžičku petrželky.
Zahustíme strouhankou, utvoříme placičky, které ještě obalíme ve strouhance a osmažíme na oleji. Jídlo na talíři ozdobíme čočkou Beluga. Pá černou barvu, jemnou chuť a nerozvaří se, právě proto se s ní zdobí talíře i saláty.
Související
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.