Pikantní tomatová polévka s čočkou

Uvařte ji dopředu, hodí se i po silvestrovských oslavách.

Suroviny:

1 krabička pasírovaných rajčat (obsah asi 400-500 ml)

1 větší petržel

1-2 brambory

2 mrkve

čtvrt celeru

zelená část pórku

šálek neloupané čočky

2 stroužky česneku

kousek čerstvého zázvoru

1 chilli paprička

sůl

Postup:

  1. Čočku propláchneme a necháme 2-3 hodiny namočenou ve studené vodě.
  2. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky, pórek na proužky a česnek se zázvorem na plátky. Z papričky odstraníme hodně pálivá semínka a nakrájíme nadrobno.
  3. V hrnci zeleninu zalijeme asi litrem a půl zeleninového vývaru nebo vody, přidáme pasírovaná rajčata a scezenou čočku a uvaříme do měkka. Pokud zalíváme vodou, osolíme. Na konci varu podle chuti dosolíme, záleží na tom, jak slaný byl vývar.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?