Meruňkové knedlíky s krémem

15 zralých meruněk, půl kg netučného tvarohu, 2 vejce, sůl, 1 lžíce medu, nastrouhaná kůra z půlky pomeranče, 6 vrchovatých lžic dětské krupičky, půl litru mléka, 1 vanilkový lusk, 4 žloutky, 8 dkg cukru, 3 dkg mouky a 1 lžíce skořice

Postup: Meruňky umyjeme, osušíme a vypeckujeme. Tvaroh smícháme s vejci a se solí, přidáme med a pomerančovou kůru. Pak postupně přidáváme dětskou krupičku, až vznikne hladké vláčné těsto. Těsto rozdělíme na 15 dílů a do každého dílku vtiskneme meruňku. Knedlíky vložíme do vroucí mírně osolené vody a vaříme 5 až 10 minut. Knedlíky vyndáme a uložíme do tepla. Teď připravíme krém: svaříme mléko s vanilkovým luskem. Žloutky ušleháme do pěny a přidáme mouku. Do tohoto krému přiléváme svařené horké mléko. Za stálého míchání necháme vzkypět. Krém ještě přepasírujeme přes síto. Knedlíky polijeme krémem a nakonec posypeme skořicí.

autor: Petr Novotný

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.