Linecké stromečky
Základem úspěchu jsou chladné suroviny, aby mouka nevpila příliš tuku.
Ingredience
- 300 g hladké mouky
- 150 g tuku (másla)
- 100 g cukru moučky
- 1-2 žloutky
- pár kapek octa nebo citronové šťávy (těsto se bude lépe vyvalovat)
- čokoládová poleva
- zdobení z jedlého papíru ve tvaru stromečků nebo hvězdiček a podobně
Postup:
- Do mísy prosejeme mouku a cukr, rozsekáme tuk (nebo nahrubo nastrouháme), přidáme žloutek a rychle zpracujeme těsto. Zabalíme do mikrotenu a odložíme do ledničky – přes noc nebo klidně i na dva až tři dny.
- Pak po částech odebíráme a z těsta vyválíme plát všude stejně silný, měly by to být asi 4 mm. Váleček buď nachladíme nebo jemně potřeme olejem, nebude se tolik přichytávat.
- Vykrajujeme stromečky (nebo jiné tvary) a klademe na plech s pečicím papírem. Aby se vykrajovátka nelepila, „smočíme“ je vždy v hladké mouce na misce.
- Pečeme v troubě předem vyhřáté na 180 stupňů a hlídáme!
- Ještě za horka stromečky na pečicím papíře posuneme, necháme zcela vychladnout a pak potíráme rozpuštěnou čokoládovou polevou a zdobíme. Místo ozdob z jedlého papíru můžeme použít jakékoli cukrové zdobení – perličky, hvězdičky...
Související
-
Linecký mřížkový koláč
Suroviny: 350 g polohrubé mouky, 100 g cukru moučky, 1 hera, 1 vejce, 1 kypřicí prášek, 5 lžic mléka, špetka soli, citronová kůra, 1 vanilkový cukr, rybízová marmel...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.