Linecké stromečky

Základem úspěchu jsou chladné suroviny, aby mouka nevpila příliš tuku.

Ingredience
  • 300 g hladké mouky
  • 150 g tuku (másla)
  • 100 g cukru moučky
  • 1-2 žloutky
  • pár kapek octa nebo citronové šťávy (těsto se bude lépe vyvalovat)
  • čokoládová poleva
  • zdobení z jedlého papíru ve tvaru stromečků nebo hvězdiček a podobně

Postup:

  1. Do mísy prosejeme mouku a cukr, rozsekáme tuk (nebo nahrubo nastrouháme), přidáme žloutek a rychle zpracujeme těsto. Zabalíme do mikrotenu a odložíme do ledničky – přes noc nebo klidně i na dva až tři dny.
  2. Pak po částech odebíráme a z těsta vyválíme plát všude stejně silný, měly by to být asi 4 mm. Váleček buď nachladíme nebo jemně potřeme olejem, nebude se tolik přichytávat.
  3. Vykrajujeme stromečky (nebo jiné tvary) a klademe na plech s pečicím papírem. Aby se vykrajovátka nelepila, „smočíme“ je vždy v hladké mouce na misce.
  4. Pečeme v troubě předem vyhřáté na 180 stupňů a hlídáme!
  5. Ještě za horka stromečky na pečicím papíře posuneme, necháme zcela vychladnout a pak potíráme rozpuštěnou čokoládovou polevou a zdobíme. Místo ozdob z jedlého papíru můžeme použít jakékoli cukrové zdobení – perličky, hvězdičky...

Související

  • Linecké kraslice

    Můžete je nabídnout koledníkům místo malovaných vajec. 

  • Linecké cukroví

    V klasickém výběru vánočního cukroví snad ani nesmí chybět!    

  • Linecký mřížkový koláč

    Suroviny: 350 g polohrubé mouky, 100 g cukru moučky, 1 hera, 1 vejce, 1 kypřicí prášek, 5 lžic mléka, špetka soli, citronová kůra, 1 vanilkový cukr, rybízová marmel...