Linecké stromečky

Základem úspěchu jsou chladné suroviny, aby mouka nevpila příliš tuku.

Ingredience
  • 300 g hladké mouky
  • 150 g tuku (másla)
  • 100 g cukru moučky
  • 1-2 žloutky
  • pár kapek octa nebo citronové šťávy (těsto se bude lépe vyvalovat)
  • čokoládová poleva
  • zdobení z jedlého papíru ve tvaru stromečků nebo hvězdiček a podobně

Postup:

  1. Do mísy prosejeme mouku a cukr, rozsekáme tuk (nebo nahrubo nastrouháme), přidáme žloutek a rychle zpracujeme těsto. Zabalíme do mikrotenu a odložíme do ledničky – přes noc nebo klidně i na dva až tři dny.
  2. Pak po částech odebíráme a z těsta vyválíme plát všude stejně silný, měly by to být asi 4 mm. Váleček buď nachladíme nebo jemně potřeme olejem, nebude se tolik přichytávat.
  3. Vykrajujeme stromečky (nebo jiné tvary) a klademe na plech s pečicím papírem. Aby se vykrajovátka nelepila, „smočíme“ je vždy v hladké mouce na misce.
  4. Pečeme v troubě předem vyhřáté na 180 stupňů a hlídáme!
  5. Ještě za horka stromečky na pečicím papíře posuneme, necháme zcela vychladnout a pak potíráme rozpuštěnou čokoládovou polevou a zdobíme. Místo ozdob z jedlého papíru můžeme použít jakékoli cukrové zdobení – perličky, hvězdičky...

Mohlo by vás zajímat