Krkovice na zelí a smetaně

Nebojte se nových postupů…

Ingredience
  • 3 pěkné plátky vepřové krkovice
  • 400 g kysaného zelí
  • 2 lžíce sádla
  • sůl
  • kmín
  • 100 ml smetany

Postup:

  1. Plátky masa jemně naklepeme, osolíme a okmínujeme.
  2. Na pekáči rozpustíme sádlo, rozprostřeme kysané zelí, na ně položíme připravené maso, mírně podlijeme, zakryjeme a pečeme při 200 stupních.
  3. Po půlhodině teplotu stáhneme na 150 stupňů a dopékáme.
  4. V závěru přilijeme smetanu a dopečeme – už odkryté. Průběžně hlídáme, aby se zelí a maso nepřipálilo. Podáváme s bramborovým knedlíkem.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.