Linecké kraslice
Můžete je nabídnout koledníkům místo malovaných vajec.
Suroviny:
300 g hladké mouky
200 g másla
90-100 g moučkového cukru
2 žloutky
červená marmeláda
Postup:
- Máslo necháme odležet v pokojové teplotě, pak rozkrájíme do mísy s prosátou moukou a cukrem, krátce promneme, přidáme žloutky a vypracujeme hladké těsto. Nebo použijte recept, který máte vyzkoušený, linecké těsto se dá i koupit jako polotovar.
- Hladké nelepivé těsto zabalíme do mikrotenového sáčku a dáme na půlhodiny do ledničky.
- Pak na mírně pomoučeném válu těsto rozválíme na placku asi 3 mm silnou, vykrájíme formičkou obrys kraslic nebo jiný velikonoční motiv. Do poloviny tvarů vykrojíme malou dírku - očko.
- Naskládáme na plech vyložený pečicím papírem a ve středně předehřáté troubě upečeme. Stačí 5-6 minut.
- Po vychladnutí potřeme plné tvary hladce rozmíchanou marmeládou a slepíme s tvarem dírkovaným.
- Můžeme také připravit linecké těsto obarvené kakaem a pak na slepení volíme bílý krém.
Související
-
Linecké tyčinky
Linecké cukroví je klasika, ale můžeme ho obměňovat - třeba tvarově nebo dalšími surovinami…
-
Linecký mřížkový koláč
Suroviny: 350 g polohrubé mouky, 100 g cukru moučky, 1 hera, 1 vejce, 1 kypřicí prášek, 5 lžic mléka, špetka soli, citronová kůra, 1 vanilkový cukr, rybízová marmel...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka