Linecké kraslice

Můžete je nabídnout koledníkům místo malovaných vajec. 

Suroviny:

300 g hladké mouky

200 g másla

90-100 g moučkového cukru

2 žloutky

červená marmeláda

Postup:

  1. Máslo necháme odležet v pokojové teplotě, pak rozkrájíme do mísy s prosátou moukou a cukrem, krátce promneme, přidáme žloutky a vypracujeme hladké těsto. Nebo použijte recept, který máte vyzkoušený, linecké těsto se dá i koupit jako polotovar.
  2. Hladké nelepivé těsto zabalíme do mikrotenového sáčku a dáme na půlhodiny do ledničky.
  3. Pak na mírně pomoučeném válu těsto rozválíme na placku asi 3 mm silnou, vykrájíme formičkou obrys kraslic nebo jiný velikonoční motiv. Do poloviny tvarů vykrojíme malou dírku - očko.
  4. Naskládáme na plech vyložený pečicím papírem a ve středně předehřáté troubě upečeme. Stačí 5-6 minut.
  5. Po vychladnutí potřeme plné tvary hladce rozmíchanou marmeládou a slepíme s tvarem dírkovaným.
  6. Můžeme také připravit linecké těsto obarvené kakaem a pak na slepení volíme bílý krém.

Související

  • Linecké cukroví

    V klasickém výběru vánočního cukroví snad ani nesmí chybět!    

  • Linecké tyčinky

    Linecké cukroví je klasika, ale můžeme ho obměňovat - třeba tvarově nebo dalšími surovinami…

  • Linecký mřížkový koláč

    Suroviny: 350 g polohrubé mouky, 100 g cukru moučky, 1 hera, 1 vejce, 1 kypřicí prášek, 5 lžic mléka, špetka soli, citronová kůra, 1 vanilkový cukr, rybízová marmel...