Linecké cukroví

V klasickém výběru vánočního cukroví snad ani nesmí chybět!    

Suroviny:

300 g hladké mouky

200 g másla

100 g cukru moučky

2 žloutky

zrnko soli

Postup:

  1. Máslo rozdrobíme – rozmělníme do prosáté mouky. Můžeme i nahrubo nastrouhat.
  2. Přidáme cukr, žloutky a zrnko soli a rychle vypracujeme hladké těsto. Nemělo by se lepit.
  3. Zabalíme do mikrotenu a dáme do ledničky, zpracováváme až druhý nebo třetí den.
  4. Na mírně pomoučeném vále vyválíme placku asi na půl cm silnou, vykrajujeme tvary, odřezky postupně odkládáme a nakonec je zpracujeme také. Pokud se těsto lepí na váleček, dáme ho na chvíli do mrazáku nebo tence potřeme olejem.
  5. Vykrájené tvary dáme na pečicí papír na plech a ve středně předehřáté troubě upečeme.
  6. Tradičně se dělá linecké slepované, tak nezapomeneme u poloviny vykrájených koleček/hvězdiček vykrojit, nebo vypíchnout, ještě malý otvor, kterým pak marmeláda vykukuje.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.