Salát z červené řepy

Vysoký obsah minerálů, vitamínů a vlákniny – to jsou jen některé benefity červené řepy.

Ingredience
  • červená řepa
  • ledový salát
  • balkánský sýr – slaný bílý
  • dresink – základní poměr: 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička tekutého medu, půl lžičky krémového balzamika

Postup:

  1. Červenou řepu omyjeme, neloupeme, zabalíme do alobalu a dáme do trouby péci. Trvá to poměrně dlouho, tak využijeme dobu při pečení jiného pokrmu. Řepu můžeme také uvařit – pro oba způsoby platí, že ji neloupeme, ztratila by svou sytou barvu. Také můžeme koupit řepu už předvařenou.
  2. Vychladlou řepu oloupeme, nakrájíme na kostičky.
  3. Ledový salát natrháme na kousky, dáme na talířek nebo vhodnou misku, na něj dáme kostičky řepy a nahrubo nastrouháme sýr.
  4. Nakonec pokapeme dresinkem – olej s medem a balzamikem dáme do malé skleničky se šroubovacím víčkem, uzavřeme a protřepeme. Sýr je slaný dost, není potřeba dosolovat.
  5. Podáváme třeba s celozrnnými toasty.

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.