Salát z červené řepy
Vysoký obsah minerálů, vitamínů a vlákniny – to jsou jen některé benefity červené řepy.
Ingredience
- červená řepa
- ledový salát
- balkánský sýr – slaný bílý
- dresink – základní poměr: 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička tekutého medu, půl lžičky krémového balzamika
Postup:
- Červenou řepu omyjeme, neloupeme, zabalíme do alobalu a dáme do trouby péci. Trvá to poměrně dlouho, tak využijeme dobu při pečení jiného pokrmu. Řepu můžeme také uvařit – pro oba způsoby platí, že ji neloupeme, ztratila by svou sytou barvu. Také můžeme koupit řepu už předvařenou.
- Vychladlou řepu oloupeme, nakrájíme na kostičky.
- Ledový salát natrháme na kousky, dáme na talířek nebo vhodnou misku, na něj dáme kostičky řepy a nahrubo nastrouháme sýr.
- Nakonec pokapeme dresinkem – olej s medem a balzamikem dáme do malé skleničky se šroubovacím víčkem, uzavřeme a protřepeme. Sýr je slaný dost, není potřeba dosolovat.
- Podáváme třeba s celozrnnými toasty.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.