Kysané zelí bývá označováno za „všelék“. Podle některých by bez něj ani nešlo objevit Ameriku
Archeologové našli důkazy o tom, že se kysané zelí skladovalo už v antických sklepích. V 16. století bylo dokonce tak oblíbené, že si vysloužilo název „všelék“.
Kvašené zelí vždy představovalo důležitý zdroj živin během zimy. Kvašené zelí bychom našli i ve sklepích starých Řeků a Římanů.
Do Ameriky kysané zelí přivezli holandští námořníci – jedli ho, aby zabránili nemoci způsobené nedostatkem vitamínu C – kurdějím.
Na moři se osvědčilo také Britům, vozil ho s sebou například známý kapitán James Cook. Dokonce se říká, že na moři mělo kvašené zelí tak zásadní roli, že by bez něj Amerika ani objevena nebyla.
Kysané zelí vzniká tak, že se hlávkové zelí nakrájí a kvasí pomocí mléčného kvašení. Základní příprava je taková, že se nakrájené zelí prostě jen smíchá se solí, pořádně se napěchuje do sudu, keramické nádoby nebo třeba i do nádoby skleněné a nechá fermentovat. Někdo přidává k zelí i cibuli a kmín, další ještě třeba jablka, křen nebo kdouli.
Kysané zelí obsahuje nejen vlákninu, vitamín C, K a železo, ale také probiotika, která podporují tzv. hodné bakterie ve střevě, střevní mikroflóru, imunitní systém a dobré trávení.
Kysané zelí může pomáhat s ekzémy, zpevnit kosti, snížit krevní tlak a je dobrou prevencí ledvinových kamenů nebo osteoporózy. Má také odvodňující účinky a umožňuje rychlé odstranění odpadních látek z těla. Díky kyselině mléčné podporuje také vstřebávání vápníku a železa.
Je zdravé zejména syrové, bohužel výrobci do něj často přidávají konzervanty nebo ho sterilují teplem. Vyrobit si třeba i menší množství kysaného zelí doma a skladovat ho v ledničce je proto mnohem lepší. No a komu nechutná, může zkusit korejskou variaci neboli kimchi.
Související
-
Čerstvé čínské zelí pak čoj je nabité vitamíny. Ještě zdravější ale je, když ho naložíte a zkvasíte
Zelí pak čoj je oblíbené v Číně a Japonsku. I u nás v Česku už jsme si k němu našli cestu. Pak čoj je spousta druhů. Liší se vzhledem, velikostí i využitím.
-
Zelí jedli lidé už v pravěku. Je plné vitamínů a minerálů
Zelí pěstujeme a jíme my lidé už 4000 let. Je bohaté na minerální látky, jako je vápník, železa, draslík, selen i zinek. Dále na vitamíny A, B, C, E, K i U.
-
Nakládáme kysané zelí. Se znalkyní divokých bylin a plevelů Veronikou Hájkovou
Začal podzim, čas nakládání všemožných přírodních plodin. Proto jsme si do studia pozvali odbornici a společně s ní budeme nakládat zelí a fermentovat zeleninu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.