Kokosová polévka s černými fazolemi

Suroviny: 450g černých fazolí, 100g anglické slaniny nebo uzeného bůčku, 2 cibule, 1 mrkev, 1 bobkový list, 1 svazek koriandru, 2 lžíce olivového oleje, 4 stroužky česneku, 2 oloupaná rajčata, 400ml kokosového mléka, 1 chilli paprička, špetka soli, špetka mletého pepře, zakysaná smetana.

Postup: Propláchnuté a den předem namočené fazole povařte s kouskem slaniny, 1 rozpůlenou cibulí, mrkví, bobkovým listem a koriandrem ve velkém hrnci asi hodinu a půl až dvě hodiny, až budou fazole měkké. Sceďte a tekutinu uchovejte. Ochucovací přísady odstraňte (bobkový list a koriandr). V hrnci rozehřejte olej a osmažte v něm druhou pokrájenou cibuli a rozdrcený česnek. Smažte na mírném plameni asi 10 minut. Přidejte rajčata a ještě 3 minuty smažte. Většinu fazolí přidejte do hrnce spolu s asi 600 ml tekutiny, ve které se vařily. Přidejte kokosové mléko, lžíci sekaného koriandru a chilli papričku. Osolte, opepřete a na mírném plameni spolu povařte 20 minut. Nechte trochu vychladnout, vyjměte chilli papričku a polévku rozmixujte. Přidejte zbylé celé fazole a polévku podávejte s troškou zakysané smetany a sekaným koriandrem.

autor: Petr Novotný

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.