Kaštanové pyré a kaštanová zmrzlina

Suroviny: 750g oloupaných kaštanů, špetka fenyklových semínek, 2 deci mléka, špetka soli, půl hrnku krupicového cukru, půl hrnku rumu, 2 lžíce kakaa a šlehačka.

Postup: Kaštany musíme vždy důkladně oprat a špičku každého kaštanu nařízneme do kříže. Vaříme je ve velkém těžkém hrnci, musí být vždy ponořené a zakryté pokličkou. Vodu uvedeme do varu, snížíme teplotu a vaříme asi 20 minut mírným varem. Potom je necháme 5-7 minut odstát. Z hrnce vyndáváme kaštany nějakou děrovanou naběračkou a vždy jen tolik abychom je mohli horké loupat. Loupeme vnitřní i vnější slupku.

Fenykl rozdrtíme. V hrnci uvedeme do varu mírně osolenou vodu a asi 40 minut na mírném ohni vaříme kaštany s fenyklem. Vše scedíme, vrátíme do hrnce, zalijeme mlékem, mírně povaříme 15 -20 minut a přitom kaštany rozdrtíme aby nám vznikla hladká směs. Jakmile začne houstnout, vmícháme cukr, sundáme z ohně a přidáme rum a kakao. Lisem na brambory to pyré tlačíme rovnou do misek a podáváme se šlehačkou.

Kaštanová zmrzlina
Vezmeme si dobře vychlazenou šlehačku, ušleháme a jemně do ní vmícháme kaštanovou hmotu z uvařených a pomletých kaštanů. Přidáme vaječný koňak a trochu vanilkového cukru. Směs naporcujeme do malých kelímků a dáme zmrazit.

Dobrou chuť Vám přeje Petr Novotný a Český rozhlas Sever!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.