Kapr ve smetanové omáčce

Suroviny: 4 větší porce kapra, sůl a mletý pepř, nakrájené čerstvé houby případně i žampiony (čím víc, tím líp), 2 lžíce hladké mouky, 100 g tuku, smetana, 2 pytlíky uvařené rýže.

Postup: Porce kapra osolíme, obalíme v mouce a opečeme na hlubší pánvi na tuku. Mezitím očistíme a nakrájíme houby. Opečené porce kapra vyjmeme a na tuk vložíme pokrájené houby a podusíme. Potom houby zalijeme smetanou, ve které jsme rozmíchali mouku. Krátce povaříme, vložíme porce kapra, ještě prohřejeme a přimícháme již uvařenou rýží.

autor: Petr Novotný

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.