Kakaové rohlíčky s bílou čokoládou
Nekonečné jsou variace lineckého těsta.
Ingredience
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g cukru
- trochu čerstvě strouhané citronové kůry
- 1 žloutek
- 1 lžíce kvalitního kakaa, případně lžička vody
- bílá čokoláda
Postup:
- Do mísy dáme mouku, kakao a cukr a přidáme studené rozsekané máslo a rychle nožem zpracujeme, pak přidáme žloutek a rychle vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do mikrotenu a necháme odležet v lednici, klidně i přes noc.
- Vál pomoučíme jen velmi mírně, těsto rozválíme na stéblo silně a vykrájíme požadované tvary, přemístíme je na plech vyložený pečicím papírem a ve středně předehřáté troubě upečeme, stačí pár minut a vyplatí se troubu hlídat. V případě kakaového těsta se upečení těžko odhaduje – tak použijte starou vychytávku. Nechte si od pečení světlého těsta malý kousek na test a pečte ho společně s kakaovým, lépe odhadnete stupeň upečení.
- Až cukroví vychladne, rozpustíme ve vodní lázni bílou čokoládu a kakaové linecké v ní lehce smočíme nebo štětcem potřeme a necháme ztuhnout.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.