Linecké kytičky se šípkovou marmeládou

Nejen kančí, ale i linecké cukroví může být „se šípkovou“.

Ingredience
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g cukru
  • trochu čerstvě strouhané citronové kůry
  • 1 žloutek
  • šípková marmeláda a cukr moučka na poprášení

Postup:

  1. Do mísy dáme mouku a cukr, přidáme studené rozsekané máslo a rychle nožem zpracujeme, pak přidáme žloutek a rychle vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do mikrotenu a necháme odležet v lednici, klidně i přes noc.
  2. Vál pomoučíme jen velmi mírně, těsto rozválíme na stéblo silně a vykrájíme požadované tvary, přemístíme je na plech vyložený pečicím papírem a u poloviny z nich ozdobně vykrojíme středy. Dnes se prodávají i speciální maličké vykrajovací formičky – nejen kolečka, ale i srdíčka, zvonečky a podobně.
  3. Ve středně předehřáté troubě upečeme, až okraje velmi jemně zrůžoví, stačí pár minut a vyplatí se troubu hlídat.
  4. Upečené tvary necháme vychladnout a teprve pak plné tvary namažeme do hladka rozmíchanou marmeládou, přiklopíme tvarem s otvorem a lehce přitiskneme. Kdo má rád cukroví ještě pocukrované, tak tvary s vykrojeným otvorem nejdřív popráší cukrem moučkou a teprve pak je nalepí na spodní namazané tvary.

Související