Linecké hvězdičky
Pracny, vanilkové rohlíčky a linecké – svatá to trojice vánočního cukroví.
Ingredience
- 310 g hladké mouky – odebrat 1 lžíci a nahradit 1 lžicí maizeny (kukuřičný škrob)
- 200 g másla
- 100 g cukru moučky ovoněného vanilkovým luskem
- 1 žloutek
- špetka soli
- červená marmeláda
Postup:
- Smícháme mouku se škrobem a cukrem, přidáme špetku soli a nakrájené, dobře vychlazené máslo.
- Rukama rychle zpracujeme na drobenku, aby se máslo příliš nezahřálo, přidáme žloutek a krátce dohněteme.
- Těsto zabalíme do fólie a dáme odpočinout do chladu.
- Na hladké ploše ho pak rozválíme, dlouhým nožem podřízneme, aby se vykrajované tvary lépe odlepovaly.
- Vykrájené hvězdičky (nebo jiné tvary) přeneseme nožem na pečicí papír na plechu a u poloviny z nich ještě malým vykrajovátkem vykrojíme střed.
- Dáme do předehřáté trouby – při použití horkovzduchu stačí 160 stupňů Celsia asi 10 minut.
- Plné tvary pomažeme červenou marmeládou, přiklopíme tvarem s otvorem a je hotovo. Chceme-li mít linecké ještě pocukrované, ale přitom hezky kontrastní barvu marmelády, vezmeme ještě za tepla tvary s otvorem a naskládáme je lícem do vrstvy moučkového cukru a teprve pak lepíme na namazané tvary.
Související
-
Ořechové hvězdičky
Tady se vyplatí silikonový plát s tvarem hvězdiček – není problém s vyklepnutím a hvězdičky – nebo jiné tvary jsou až strojově přesné a úhledné.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.