Linecké hvězdičky

Pracny, vanilkové rohlíčky a linecké – svatá to trojice vánočního cukroví.

Ingredience
  • 310 g hladké mouky – odebrat 1 lžíci a nahradit 1 lžicí maizeny (kukuřičný škrob)
  • 200 g másla
  • 100 g cukru moučky ovoněného vanilkovým luskem
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • červená marmeláda

Postup:

  1. Smícháme mouku se škrobem a cukrem, přidáme špetku soli a nakrájené, dobře vychlazené máslo.
  2. Rukama rychle zpracujeme na drobenku, aby se máslo příliš nezahřálo, přidáme žloutek a krátce dohněteme.
  3. Těsto zabalíme do fólie a dáme odpočinout do chladu.
  4. Na hladké ploše ho pak rozválíme, dlouhým nožem podřízneme, aby se vykrajované tvary lépe odlepovaly.
  5. Vykrájené hvězdičky (nebo jiné tvary) přeneseme nožem na pečicí papír na plechu a u poloviny z nich ještě malým vykrajovátkem vykrojíme střed.
  6. Dáme do předehřáté trouby – při použití horkovzduchu stačí 160 stupňů Celsia asi 10 minut.
  7. Plné tvary pomažeme červenou marmeládou, přiklopíme tvarem s otvorem a je hotovo. Chceme-li mít linecké ještě pocukrované, ale přitom hezky kontrastní barvu marmelády, vezmeme ještě za tepla tvary s otvorem a naskládáme je lícem do vrstvy moučkového cukru a teprve pak lepíme na namazané tvary.

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.