Ořechové hvězdičky
Tady se vyplatí silikonový plát s tvarem hvězdiček – není problém s vyklepnutím a hvězdičky – nebo jiné tvary jsou až strojově přesné a úhledné.
- 300 g hladké mouky
- 100 g cukru moučky
- 150 g másla
- 1 vejce
- 50 g mletých ořechů
- 1 lžíce kakaa
- případně pár kapek vanilkového aroma
Postup:
- Všechny suroviny zpracujeme nejdřív nožem, a když jsou nahrubo spojené, zpracujeme rukama do hladkého těsta.
- Zabalené ve fólii necháme přes noc v chladu a druhý den odebíráme stejně velké kousky a vtlačujeme do formiček. Neplníme úplně do okraje, střed ještě lehce promáčkneme.
- Upečeme ve středně předehřáté troubě – hlídáme!
- Po upečení necháme jen mírně zchladnout a vyklopíme z formiček.
- Podle chuti můžeme ještě pocukrovat, ale těsto je sladké dost samo o sobě.
Související
-
Nepečené ořechové kuličky
Cukroví se z pečlivě střežených krabic jaksi vypařuje? Záchranou je nepečené cukroví na poslední chvíli...
-
Ořechové pusinky
Jako podklad můžeme použít oplatky z jedlého papíru nebo kolečka z lineckého těsta.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.