Ořechové oválky
Můžete je slepit marmeládou nebo krémem, obojí bude chutnat.
Ingredience
- 280 g hladké výběrové mouky
- 200 g másla
- 100 g vlašských ořechů
- 80-90 g cukru moučky
- 1 žloutek
- čokoládová poleva
- marmeláda nebo krém
- cukrářské zdobení
Postup:
- Do prosáté mouky vmícháme cukr, jemně namleté ořechy, žloutek a měkké máslo. Zpracujeme do hladkého těsta a v mikrotenu odložíme do lednice aspoň na 24 hodin.
- Druhý den necháme krátce povolit, na jemně pomoučeném vále vyválíme na stéblo silně a vykrájíme oválky nebo jiné tvary.
- Naskládáme je na pečicí papír na plechu a v troubě vyhřáté na 175-180 stupňů upečeme – stačí zhruba 5 minut.
- Zchladlé oválky slepujeme libovolnou marmeládou nebo krémem, potřeme je rozpuštěnou čokoládovou polevou (připravíme podle návodu daného výrobce) a dozdobíme cukrářským zdobením – barevným máčkem, drobnými tvary z jedlého papíru, cukrovými hvězdičkami...
Související
-
Nepečené ořechové kuličky
Cukroví se z pečlivě střežených krabic jaksi vypařuje? Záchranou je nepečené cukroví na poslední chvíli...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.