Ořechové oválky
Můžete je slepit marmeládou nebo krémem, obojí bude chutnat.
Ingredience
- 280 g hladké výběrové mouky
- 200 g másla
- 100 g vlašských ořechů
- 80-90 g cukru moučky
- 1 žloutek
- čokoládová poleva
- marmeláda nebo krém
- cukrářské zdobení
Postup:
- Do prosáté mouky vmícháme cukr, jemně namleté ořechy, žloutek a měkké máslo. Zpracujeme do hladkého těsta a v mikrotenu odložíme do lednice aspoň na 24 hodin.
- Druhý den necháme krátce povolit, na jemně pomoučeném vále vyválíme na stéblo silně a vykrájíme oválky nebo jiné tvary.
- Naskládáme je na pečicí papír na plechu a v troubě vyhřáté na 175-180 stupňů upečeme – stačí zhruba 5 minut.
- Zchladlé oválky slepujeme libovolnou marmeládou nebo krémem, potřeme je rozpuštěnou čokoládovou polevou (připravíme podle návodu daného výrobce) a dozdobíme cukrářským zdobením – barevným máčkem, drobnými tvary z jedlého papíru, cukrovými hvězdičkami...
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.