Ořechové šátečky
Brambory poslouží i ve sladkém jídle.
Ingredience
- 500 g brambor
- 165 g hrubé mouky
- 125 g dětské krupičky
- 1 vejce
- trochu soli
- miska vyloupaných mletých vlašských ořechů – asi 150 g
- asi 4 lžíce cukru moučky
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce jemné strouhanky nebo piškotové strouhanky
- podle chuti – skořice, citronové kůra (nemusí být)
- případně cukr moučka na posypání
Postup:
- Nejdřív připravíme náplň. V asi deci vody rozpustíme cukry, přidáme mleté ořechy a strouhanku, případně okořeníme a krátce povaříme. Taky můžeme použít ořechovou náplň, která se prodává v sáčku – postupujeme podle návodu.
- Uvařené zchladlé brambory oloupeme a najemno nastrouháme.
- Přidáme mouku, krupičku, vejce, špetku soli a vypracujeme hladké těsto.
- Na pomoučeném vále vyválíme placku asi na sílu stébla, rozkrájíme na čtverečky, doprostřed dáme lžičku náplně, přehneme do trojúhelníku a okraje dobře přitiskneme. Přemístíme na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečeme ve středně předehřáté troubě, po zchladnutí poprášíme cukrem moučkou.
Související
-
Nepečené ořechové kuličky
Cukroví se z pečlivě střežených krabic jaksi vypařuje? Záchranou je nepečené cukroví na poslední chvíli...
-
Ořechové pusinky
Jako podklad můžeme použít oplatky z jedlého papíru nebo kolečka z lineckého těsta.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.