Ořechové šátečky

Brambory poslouží i ve sladkém jídle.

Ingredience
  • 500 g brambor
  • 165 g hrubé mouky
  • 125 g dětské krupičky
  • 1 vejce
  • trochu soli
  • miska vyloupaných mletých vlašských ořechů – asi 150 g
  • asi 4 lžíce cukru moučky
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce jemné strouhanky nebo piškotové strouhanky
  • podle chuti – skořice, citronové kůra (nemusí být)
  • případně cukr moučka na posypání

Postup:

  1. Nejdřív připravíme náplň. V asi deci vody rozpustíme cukry, přidáme mleté ořechy a strouhanku, případně okořeníme a krátce povaříme. Taky můžeme použít ořechovou náplň, která se prodává v sáčku – postupujeme podle návodu.
  2. Uvařené zchladlé brambory oloupeme a najemno nastrouháme.
  3. Přidáme mouku, krupičku, vejce, špetku soli a vypracujeme hladké těsto.
  4. Na pomoučeném vále vyválíme placku asi na sílu stébla, rozkrájíme na čtverečky, doprostřed dáme lžičku náplně, přehneme do trojúhelníku a okraje dobře přitiskneme. Přemístíme na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Pečeme ve středně předehřáté troubě, po zchladnutí poprášíme cukrem moučkou.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.