Ořechové cukroví podle Dáši

Z jednoho těsta vykouzlíme dva odlišné druhy – vykrajované a pracinky.

Ingredience
  • 250 g hladké mouky
  • 180 g tuku
  • 100 g mletých ořechů
  • 60 g cukru
  • 2 žloutky
  • do poloviny těsta trochu kakaa a skořice

Postup:

  1. Do prosáté mouky dáme ostatní ingredience a vypracujeme hladké těsto, polovinu můžeme obarvit kakaem a ovonět skořicí. Hotová těsta necháme zabalená v chladu odležet.
  2. Ze světlého těsta vyválíme plát na stéblo silný a vykrájíme libovolné tvary. Po upečení je můžeme nechat jako sušenky nebo je můžeme polít polevou nebo slepovat marmeládou nebo krémem.
  3. Z kakaového těsta upečeme ve formičkách buď pracinky, které po vychladnutí pocukrujeme cukrem moučkou nebo upečeme ve formičkách na ořechy, které pak ještě plníme krémem. Zkuste krém vyšlehaný z mascarpone s nutelou nebo podobnou čokoládovou pochoutkou.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.