Ořechové cukroví podle Dáši
Z jednoho těsta vykouzlíme dva odlišné druhy – vykrajované a pracinky.
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 180 g tuku
- 100 g mletých ořechů
- 60 g cukru
- 2 žloutky
- do poloviny těsta trochu kakaa a skořice
Postup:
- Do prosáté mouky dáme ostatní ingredience a vypracujeme hladké těsto, polovinu můžeme obarvit kakaem a ovonět skořicí. Hotová těsta necháme zabalená v chladu odležet.
- Ze světlého těsta vyválíme plát na stéblo silný a vykrájíme libovolné tvary. Po upečení je můžeme nechat jako sušenky nebo je můžeme polít polevou nebo slepovat marmeládou nebo krémem.
- Z kakaového těsta upečeme ve formičkách buď pracinky, které po vychladnutí pocukrujeme cukrem moučkou nebo upečeme ve formičkách na ořechy, které pak ještě plníme krémem. Zkuste krém vyšlehaný z mascarpone s nutelou nebo podobnou čokoládovou pochoutkou.
Související
-
Zdravé mlsání = ořechy a oříšky. Ale jen v přírodní formě a v omezeném množství!
Jíst ořechy doporučuje i Světová zdravotnická organizace. Jsou totiž výživovým „skvostem“ – dodávají nám kvalitní nenasycené mastné kyseliny a bílkoviny. Jenže musí...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.