Zdravé mlsání = ořechy a oříšky. Ale jen v přírodní formě a v omezeném množství!

11. květen 2016
Jak správně nakupovat

Jíst ořechy doporučuje i Světová zdravotnická organizace. Jsou totiž výživovým „skvostem“ – dodávají nám kvalitní nenasycené mastné kyseliny a bílkoviny. Jenže musíme vědět, jestli dát přednost českým, nebo exotickým ořechům, a jak chuťová úprava ořechů ovlivní jejich výživové vlastnosti.

Ideální je střídat různé druhy ořechů, ale pozor, ořechy se mají jíst jen v rozumném množství. Proč? Obsahují kolem 50 % tuku, takže logicky, kdo se jimi bude přejídat, bude přijímat i nadbytečné množství energie a bude přibývat na váze.

Nejlépe známe vlašské a lískové oříšky. Ostatní ořechy se k nám dovážejí. Jestli vám „vlašáky“ a „lískáče“ nechutnají, dobrá zpráva je, že je nemusíte jíst. S klidným svědomím si můžete dopřávat ořechy ze zahraničí. Rozdíl ve složení není až tak významný.

Balené, nebo nebalené ořechy?

Ořechy jsou rizikovou potravinou v tom ohledu, že mohou obsahovat mykotoxiny. To hlídá Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Kdo chce mít co největší jistotu ohledně svého zdraví, měl by volit ořechy balené. Z obalu se totiž dozví nejen původ ořechů, ale obal i chrání před druhotným znečištěním. Nebalené, sypané ořechy jsou z hlediska hygieny přece jen rizikovější.

Solení, pražení, dochucování – ano, nebo ne?

Většině lidí chutnají spíše ořechy osolené a s různými polevami. Přesto je lepší si vybírat ořechy nedochucované. Solíme a sladíme už i tak nadbytečně a dochucování ořechů nám přijaté množství soli nebo cukru do těla jen zbytečně zvyšuje.

Kešu oříšky - jsou hodně oblíbené, ale pozor - taky hodně tučné

I pražení se provádí proto, aby ořechy lépe chutnaly. Profesorka Jana Dostálová k tomu podotýká: „ Ořechy se praží, je to z hlediska chuťového, aby tam vznikaly chuťové a vonné látky,“ vysvětluje profesorka Jana Dostálová, odborná garantka iniciativy Vím, co jím. „V pražení bych asi neviděla žádné velké riziko. Pokud tedy výrobce má zařízení, které je technologicky na úrovni, nepoužívá špatné oleje, hlavně žluklé oleje, a to u těch velkých výrobců v podstatě je záruka, že to bude v pořádku.“

autor: Veronika Dašková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.