Ořechové řezy

Vynaložená práce se vrátí v podobě luxusního moučníku!

Suroviny:

300 g hladké mouky

110 g másla

75 g cukru moučky

1 lžíce rumu

2 vejce

půl kypřicího prášku

2 lžíce mléka

citronová kůra

pikantnější marmeláda

4 lžíce vody s 200 g cukru

200 g másla

200 g jemně mletých

200 g hrubě nasekaných ořechů

Postup:

  1. Z mouky, másla, cukru moučky, rumu, vajec, prášku, citronové šťávy a mléka zpracujeme těsto.
  2. Těsto vyválíme, dáme na pečicí papír na plech a pečeme ve středně předehřáté troubě do jemně růžova. Vytáhneme a hned za horka potřeme rozmíchanou pikantní marmeládou.
  3. Ve 4 lžicích vody svaříme cukr a máslo, vhodíme mleté i sekané ořechy, krátce povaříme, nalijeme na marmeládu, rozetřeme a ještě zapečeme.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.