Ořechové řezy
Vynaložená práce se vrátí v podobě luxusního moučníku!
Suroviny:
300 g hladké mouky
110 g másla
75 g cukru moučky
1 lžíce rumu
2 vejce
půl kypřicího prášku
2 lžíce mléka
citronová kůra
pikantnější marmeláda
4 lžíce vody s 200 g cukru
200 g másla
200 g jemně mletých
200 g hrubě nasekaných ořechů
Postup:
- Z mouky, másla, cukru moučky, rumu, vajec, prášku, citronové šťávy a mléka zpracujeme těsto.
- Těsto vyválíme, dáme na pečicí papír na plech a pečeme ve středně předehřáté troubě do jemně růžova. Vytáhneme a hned za horka potřeme rozmíchanou pikantní marmeládou.
- Ve 4 lžicích vody svaříme cukr a máslo, vhodíme mleté i sekané ořechy, krátce povaříme, nalijeme na marmeládu, rozetřeme a ještě zapečeme.
Související
-
Ořechový chlebíček z bílků
Nechte si poradit, co dobrého se dá vytvořit se zbylými bílky z přípravy jiného jídla.
-
Ovocný koláč s ořechy
Využijte mirabelky, hrušky, jablka – co máte po ruce. Karamelové ořechy dodají tomuto koláči výjimečný šmrnc…
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.