Ořechové šneky
Listové těsto budiž pochváleno – příprava pečiva s ním je velmi rychlá.
- listové těsto
- vlašské ořechy
- cukr a skořice
- hladká mouka na podsypání
Postup:
- Těsto rozválíme na tenko na pomoučeném válu. Pokud koupíme těsto už rozválené, odpadá i tato práce.
- Ořechy nastrouháme nebo umeleme, podle chuti osladíme a poprášíme skořicí.
- Ořechy rozprostřeme na vyválené těsto, zatočíme jako závin, okraj potřeme vodou, aby se lépe slepil a ostrým nožem nakrájíme plátky. Narovnáme je na pečicí papír na plechu a v dobře předehřáté troubě upečeme do zlatova.
Související
-
Nepečené ořechové kuličky
Cukroví se z pečlivě střežených krabic jaksi vypařuje? Záchranou je nepečené cukroví na poslední chvíli...
-
Ořechové pusinky
Jako podklad můžeme použít oplatky z jedlého papíru nebo kolečka z lineckého těsta.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.