Perníčky
Stálice na podnosu s vánočním cukrovím.
Ingredience
- 325 g hladké mouky
- 125 g cukru moučky
- 50 g medu
- 2 vejce
- 25 g másla
- 5 g sody
- 1 lžíce kvalitního kakaa
- 2 rovné lžičky koření do perníku
- případně vejce na potření po upečení
- čokoládová poleva nebo bílková poleva na zdobení (75 g cukru moučky, lžíce bílku, který předem propasírujeme jemným sítem), na špičku nože solamylu, případně pár kapek citronové šťávy
Postup:
- Do mísy dáme sypké suroviny, promícháme, přidáme zbytek surovin a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do mikrotenu a dáme do lednice. Zpracováváme druhý den nebo i později.
- Těsto vyválíme na stéblo silně, tj. asi 2-3 mm a vykrájíme požadované tvary.
- Naskládáme je na pečicí papír na plechu a v troubě předehřáté na 175-180 stupňů pečeme. A hlídáme – na tenké stačí 9-10 minut.
- Po upečení za horka přetřeme rozšlehaným vejcem a necháme zchladnout. Pokud perníčky budeme polévat čokoládovou polevou, tak nepotíráme vejcem.
- Bílkovou polevu připravíme z propasírovaného bílku a dobře prosátého cukru moučky, konzistenci doladíme špetkou škrobu, případně citronovou šťávou. Můžeme obarvit potravinářským barvivem, ale klasika je bílá. Prodávají se i tubičky na zdobení.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.