Jalovčinky – lék na močové cesty i zajímavé dochucovadlo v kuchyni

11. prosinec 2023

Jalovec používali už staří Egypťané – do jídla, k léčbě i při balzamování těl zesnulých. Koš s plody jalovce našli i v Tutanchamonově hrobce. Plody jalovce nám ale mohou prospěti i dnes.

Plody stále zeleného jehličnanu, takzvané jalovčinky mají antibakteriální účinky – jsou účinným prostředkem při léčbě močových cest a ledvin. Dva roky jsou zelené, pak dozrají a pomalu se suší při teplotě do 30 °C – aby si uchovaly esenciální oleje.

Jalovčinky mají slabě hořkou, pikantní chuť, která nechá v ústech lehce palčivý pocit. Zralé modro-hnědé plody mají příjemně pryskyřičnou vůni a hořkosladké aroma.

Nejlepší jsou v kombinaci s česnekem a aromatickými bylinkami, jako je majoránka a rozmarýn, bobkový list a černý pepř. Používají se hlavně do marinád, nakládaní zvěřiny, na skopové, svíčkovou, divokou chuť dodá i guláši.

V Německu je přidávají i do kysaného zelí. Dají se ale použít i při nakládání zeleniny a hub a jejich vůni znáte i z ginu nebo borovičky.

autor: Eva Bucharová | zdroje: www.levnekoreni.cz , www.koreni.cz , cs.wikipedia.org
Spustit audio

Související