Jalovčinky – lék na močové cesty i zajímavé dochucovadlo v kuchyni
Jalovec používali už staří Egypťané – do jídla, k léčbě i při balzamování těl zesnulých. Koš s plody jalovce našli i v Tutanchamonově hrobce. Plody jalovce nám ale mohou prospěti i dnes.
Plody stále zeleného jehličnanu, takzvané jalovčinky mají antibakteriální účinky – jsou účinným prostředkem při léčbě močových cest a ledvin. Dva roky jsou zelené, pak dozrají a pomalu se suší při teplotě do 30 °C – aby si uchovaly esenciální oleje.
Jalovčinky mají slabě hořkou, pikantní chuť, která nechá v ústech lehce palčivý pocit. Zralé modro-hnědé plody mají příjemně pryskyřičnou vůni a hořkosladké aroma.
Nejlepší jsou v kombinaci s česnekem a aromatickými bylinkami, jako je majoránka a rozmarýn, bobkový list a černý pepř. Používají se hlavně do marinád, nakládaní zvěřiny, na skopové, svíčkovou, divokou chuť dodá i guláši.
V Německu je přidávají i do kysaného zelí. Dají se ale použít i při nakládání zeleniny a hub a jejich vůni znáte i z ginu nebo borovičky.
Související
-
Jalovčinky umí léčit kašel, tlumí křeče a dobré jsou i při problémech s močovými cestami
Na jehličnanu jménem jalovec obecný dozrávají jalovčinky jednou za dva roky nebo i za více let. Velikostí a barvou připomínají borůvky. Jak je užít při vaření i při léčení?
-
Olej z jalovce odvádí z pleti jedovaté látky, pomůže při akné i při otocích
Lidově se jalovci říká také boleráz nebo borovec. Znali a používali ho už naši dávní předci.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka