Jalovčinky – lék na močové cesty i zajímavé dochucovadlo v kuchyni
Jalovec používali už staří Egypťané – do jídla, k léčbě i při balzamování těl zesnulých. Koš s plody jalovce našli i v Tutanchamonově hrobce. Plody jalovce nám ale mohou prospěti i dnes.
Plody stále zeleného jehličnanu, takzvané jalovčinky mají antibakteriální účinky – jsou účinným prostředkem při léčbě močových cest a ledvin. Dva roky jsou zelené, pak dozrají a pomalu se suší při teplotě do 30 °C – aby si uchovaly esenciální oleje.
Jalovčinky mají slabě hořkou, pikantní chuť, která nechá v ústech lehce palčivý pocit. Zralé modro-hnědé plody mají příjemně pryskyřičnou vůni a hořkosladké aroma.
Nejlepší jsou v kombinaci s česnekem a aromatickými bylinkami, jako je majoránka a rozmarýn, bobkový list a černý pepř. Používají se hlavně do marinád, nakládaní zvěřiny, na skopové, svíčkovou, divokou chuť dodá i guláši.
V Německu je přidávají i do kysaného zelí. Dají se ale použít i při nakládání zeleniny a hub a jejich vůni znáte i z ginu nebo borovičky.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.