Jalovčinky umí léčit kašel, tlumí křeče a dobré jsou i při problémech s močovými cestami

15. únor 2021

Na jehličnanu jménem jalovec obecný dozrávají jalovčinky jednou za dva roky nebo i za více let. Velikostí a barvou připomínají borůvky. Jak je užít při vaření i při léčení?

Čím je jalovčinka tmavší, tím je lepší. Než se pustíme do vaření s jalovčinkami, pojďme se podívat na to, jak prospívají našemu zdraví. Obsahují silice, třísloviny vitamín C, draslík, vápník i pryskyřice.

Pomáhají regenerovat játra. Zmírňují otoky. Pokud se hodně přejíte, pečlivě rozžvýkejte jednu jalovčinku. Působí proti nadýmání a tlumí křeče ve svalech. Jalovcová koupel zase pomůže při léčbě močových cest.

Jalovec zkuste i při suchém kašli. Umí také odbourat alkohol. Díky svému pryskyřičnému aroma se hodí ke zvěřině i do kysaného zelí.

V každém případě byste měli s jalovčinkami zacházet opatrně – lidé s nemocnými ledvinami a těhotné se jim musí vyhnout.

Jalovec se přidává i do kosmetických olejů, takové oleje urychlí hojení ran a tonizuje pleť.

My si dneska uděláme jalovcové víno. Jak na to? Deset jalovčinek rozdrťte, zalijte kvalitním červeným vínem, nechte tři dny sát a pak přeceďte přes plátýnko. Takové víno je skvělé na podlévání masa při pečení, k dochucování omáček, ale můžete se ho i napít půl hodiny před jídlem – pro podporu trávení.  

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.