Jalovčinky umí léčit kašel, tlumí křeče a dobré jsou i při problémech s močovými cestami
Na jehličnanu jménem jalovec obecný dozrávají jalovčinky jednou za dva roky nebo i za více let. Velikostí a barvou připomínají borůvky. Jak je užít při vaření i při léčení?
Čím je jalovčinka tmavší, tím je lepší. Než se pustíme do vaření s jalovčinkami, pojďme se podívat na to, jak prospívají našemu zdraví. Obsahují silice, třísloviny vitamín C, draslík, vápník i pryskyřice.
Pomáhají regenerovat játra. Zmírňují otoky. Pokud se hodně přejíte, pečlivě rozžvýkejte jednu jalovčinku. Působí proti nadýmání a tlumí křeče ve svalech. Jalovcová koupel zase pomůže při léčbě močových cest.
Jalovec zkuste i při suchém kašli. Umí také odbourat alkohol. Díky svému pryskyřičnému aroma se hodí ke zvěřině i do kysaného zelí.
V každém případě byste měli s jalovčinkami zacházet opatrně – lidé s nemocnými ledvinami a těhotné se jim musí vyhnout.
Jalovec se přidává i do kosmetických olejů, takové oleje urychlí hojení ran a tonizuje pleť.
My si dneska uděláme jalovcové víno. Jak na to? Deset jalovčinek rozdrťte, zalijte kvalitním červeným vínem, nechte tři dny sát a pak přeceďte přes plátýnko. Takové víno je skvělé na podlévání masa při pečení, k dochucování omáček, ale můžete se ho i napít půl hodiny před jídlem – pro podporu trávení.
Související
-
Dejte šanci pohance. Předejdete nemocem jater, mozku i srdce a navíc je bezlepková
O pohance v poslední době slyšíme, že je to neprávem zapomenutý všelék. A bude na tom asi něco pravdy. Přestože jí lidé znali už před 2 000 lety, teď ji objevujeme znovu.
-
Mléč zelinný není plevel. Čistí játra a hodí se i na bradavice
Mléč je často mylně považován za plevel i proto, že roste všude – na polích, zahradách, na vinicích, na okrajích cest i na rumištích. Jedná se přitom o zajímavou léčivku.
-
Schizandra je považována za všelék – zahání únavu, zlepšuje koncentraci a regeneruje játra
Klanopraška čínská, citrónové dřevo, čínská, nebo též severní, magnolie – to jsou různé názvy pro jednu rostlinu. Také se jí ale říká bylina pěti chutí.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.