Hořké a trpké potraviny mírní agresivitu. A také se po nich hubne!
Lékaři už před stovkami let věděli o tom, že hořká a trpká zeleniny prospívá našemu zdraví. Podle nich měla hořkost a trpkost potravin velký vliv nejenom na tělo, ale i na psychiku.
Hořká chuť podle nich vysušuje, zpevňuje, odvádí vlhko a ochlazuje. Díky tomu dokáže snížit horečku, odstranit otoky, ale také ztlumit agresivitu. Hořkost nám dokonce umí pomoci od nepříjemných vyrážek. Hořké potraviny pomůžou i při hubnutí. Podporují totiž odbourávání tuků a také vyvolávají pocit sytosti. Navíc mají málo kalorií.
Výborným přírodním léčivým prostředkem jsou lotosová semínka. Můžete si z nich připravit čaj, který vám dodá pozitivní energii.
Dalšími zdroji hořké chuti jsou mandle, ořechy, hlávkový nebo římský salát, brokolice i kapusta a dokonce i jehněčí maso a kozí sýr.
Z koření je pak zdrojem hořké chuti majoránka, zázvor, červená paprika nebo tymián. Zapomínat bychom neměli ani na bylinky – mezi ty hořké patří například kořen pampelišky, řeřicha nebo citrónová tráva.
Když se řekne trpká, hořká chuť, tak se určitě mnohým z vás jako první vybaví grapefruit. Hořké látky v citrusech působí dobře proti zánětům. Můžete si dopřát i aperitiv hořké chuti, který podporuje tvorbu žaludečních šťáv a přispívá k trávení.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka