Vanilka – voňavá a zdravá mexická orchidej

4. listopad 2019

Vanilka je popínavá orchidej původem z Mexika. Až do poloviny 19. století byl tento druh endemitem – tedy rostl pouze v Mexiku, kde ji opylují včely rodu Melipona, nebo jen některé druhy kolibříků.

Až 30 centimetrů dlouhé vanilkové lusky (správně tobolky) se sklízí zelené. Čerstvé nemají vůni ani chuť vanilky tak, jak ji známe. Musí nejdřív projít složitým procesem fermentace. Výsledný produkt je velmi drahý nejen kvůli tomuto náročnému procesu, ale i kvůli umělému opylování. Navzdory tomu je vanilka velmi žádaná.

Znali ji už staří Aztékové, kteří s ní dochucovali čokoládu. Má antimykotické vlastnosti – pomáhá tedy při léčbě kožních onemocnění, plísní nebo ekzémů.

Výborně působí proti únavě, uklidňuje nervy, pomáhá při horečce a povzbuzuje mozkovou činnost. Pravá vanilka je příjemně nasládlá – kdo by nemiloval vanilkové rohlíčky. I v kosmetickém průmyslu při výrobě parfémů se dobře uplatní.

Vanilkové plody před vytříděním

Vanilkové lusky můžete skladovat v cukru, ve vzduchotěsné nádobě – vanilkové aroma tak pronikne do cukru a příjemně ho provoní. Takový cukr pak použijte k dochucení smetany, krémů, pudinků a samozřejmě zmrzliny.

V její domovině, v Mexiku, jí podávají s tmavými fazolemi a kořenovou zeleninou, k rybám a mořským plodům. Můžete jí zkombinovat s chilli, kardamomem, skořicí nebo hřebíčkem.

My si dneska dopřejeme vanilku jako afrodiziakum – ve formě vína. Půl litru kvalitního vína krátce svařte s kouskem zázvoru, kouskem skořice, 4 hřebíčky a semínky z 2 vanilkových lusků. Nechte 12 hodin louhovat. Pak přeceďte, nalijte do skleněné lahve, uložte na chladném místě a popíjejte po 2 štamprlích denně.

Spustit audio

Související