Kalisii v Rusku říkají „zlatý vlas“. Tahle pokojová květina je hotovým elixírem zdraví

19. květen 2022

Kalisie je nejen oblíbená pokojová rostlina, ale i léčivka. V Rusku jí říkají zlatý vlas. Když totiž roztrhnete její list, objeví se zlatá vlákna, která připomínají vlasy.

Kalisii se říká také „domácí ženšen“. Na pěstování doma není náročná, stačí vám zahradnický substrát. Hlavně dbejte na to, aby půda v květináči byla stále vlhká. Občas ji můžete i přihnojit. Kromě vláhy má ráda teplo a nepřímé sluneční světlo.

Velice snadno si ji můžete rozmnožit. Snadno zakoření, podobě jako její příbuzné, které znáte pod názvy „blázen“ nebo „voděnka“. Ulomíte oddenek a necháte ho zakořenit ve vodě, asi za týdny vyrazí kořínky a to už můžete rostlinu zasadit do květináče.

Listy dospělé rostliny připomínají listy aloe vera. Léčivé účinky mají výhonky – oddenky, na kterých je alespoň osm kolínek. Extrakty a tinktury z nich vyrobené vám pomůžou při bolestech hlavy, astmatu, alergii i při žaludečních problémech.

Osvědčily se i při hojení ran, popálenin a při potížích s bradavicemi.

Kalisie obsahuje opravdu hodně léčivých látek – vitamíny řady B, céčko, vápník, železo, chrom i měď a selen. Čas od času si můžete – jako prevenci - požvýkat kousek listu nebo i oddenku kalisie, nejvíce ale 3x denně. Požvýkejte a vyplivněte.

Spustit audio

Související