Yzop dezinfikuje rány a pomáhá při nadměrném pocení. Navíc působí i jako afrodiziakum

6. květen 2022

Yzop lékařský se používá pro léčivé účinky už od starověku. Dnes se sice nejedná o nejznámější léčivku, přesto nám může pomoci s mnoha neduhy.

Vzhledem k tomu, že působí dezinfekčně, antibioticky a močopudně, pomáhá například s léčbou močových cest. Dezinfekční a antibiotické vlastnosti yzopu můžete navíc využít i při potížích s dýchacími cestami, které uvolňuje, a to i při zahlenění. Pomáhá i při astmatu.

Yzop lékařský může pomoci i s trávením, protože mj. potlačuje nadýmání. Ulevit může také při nadměrném pocení – v tom se podobá své „kolegyni“ z čeledi hluchavkovitých, šalvěji lékařské.

Yzop můžete navíc používat i zevně, protože dokáže dezinfikovat rány. Můžete ho tedy vyzkoušet při lehkých poraněních, ale třeba také při nepříjemném bodnutí hmyzem.

Yzop proslul i jako ingredience v kuchyni. Touhle aromatickou rostlinou můžete dochutit maso, třeba zvěřinu, hodí se i do polévek, omáček, nádivek, salátů nebo dokonce sladkých pokrmů.

Nebo si můžete vyrobit yzopové víno, které působí jako afrodisiakum. Jak na to? 80 gramů byliny louhujte po 8 dní v jednom litru bílého vína a popíjejte dvojku před spaním.

Spustit audio

Související