Bambus je vynikající lék na astma, křeče a horečky. Navíc je skvělý i v kuchyni

13. květen 2019

Asi jen těžko byste hledali tak „multifunkční“ rostlinu, jako je bambus. Nejlépe ho ale využijete ve dvou oblastech – ve stavebnictví a v medicíně.

Bambus je vděčná rostlinka, která od pradávna symbolizuje štěstí, vitalitu a silný růst. V angličtině se jí dokonce přezdívá „lucky bamboo“, tedy šťastný bambus. Dva zelené stonky jsou výrazem lásky a navíc toto číslo znamená dvojnásobné štěstí.

Bambusů existují tisíce druhů. Některé z nich se dají pěstovat i u nás. Nejlépe se ale této rostlině daří v Asii, zvláště pak v Číně.

Z bambusu se vyrábí krásný a zároveň odolný nábytek, dokonce i lodě. A to by nebyli Číňané, aby neznali také jeho využití v tradiční medicíně a potravinářství. Díky bambusovým výhonkům se z jídla stane vynikající delikatesa.

Kyselina křemičitá, kterou právě bambus obsahuje, známá jako bambusový cukr, je vynikajícím lékem na astma. Bambusové třísky se získávají ze střední vrstvy bambusu a pomáhají třeba při horečkách nebo zvracení. Bambusová míza zase pomůže při křečích.

Bambusové výhonky můžete použít při přípravě rizota. Jak na to? Úplně jednoduše. Koupíte si výhonky v plechovce a přidáte je do rizota vedle vašich ostatních oblíbených ingrediencí.

Spustit audio

Související