Violky jsou chutné i léčivé. Posilují kosti, cévy a dobré jsou i na astma

27. březen 2024

Možná vám také přijde divné jíst violku, ale vlastně proč ne? Má sladkou, výraznou chuť, která se hodí ke zmrzlině, salátům nebo jako ozdoba dezertů. A navíc na talíři skvěle vypadá!

I když violka vypadá křehce, její kořeny jsou tuhé a pevné. Je dávným symbolem skromnosti, pokory, obětavosti a trpělivosti. Její fialová barva vyjadřuje duchovnost.

Violka vonná patří mezi nejstarší léčivé rostliny. Její příjemná nasládlá vůně jako kdyby nám chtěla napovědět, že bychom ji měli ochutnat.

Ve starém Řecku doporučovali přivonět k ní při bolestech hlavy. Dneska jí využíváme hlavně k tišení kašle.

Violka léčí astma, rozpouští hleny a pomáhá při chrapotu. Jsou to saponiny obsažené ve violce, které uvolňují zarputilý kašel. Violky posilují vápníkem kosti a železem krev – a vitaminy A a C podporují imunitní systém.

Rutin obsažený ve violkách má vynikající účinky na cévy a pomáhá chránit vitamin C před oxidací. Violky můžete přidat do vašich oblíbených koktejlů, květiny i zeleň můžete jíst syrové nebo z nich připravit i chutný bylinkový čaj.

Jak na to? Hrst květů a několik listů zalijte půl litrem vody teplé 60 stupňů Celsia, přikryjte a nechejte odstát 5 minut. Když nevypijete všechen čaj, zbytek můžete použít k péči o pokožku.

autor: Eva Bucharová | zdroje: www.rehabilitace.info , www.zbynekmlcoch.cz , www.bylinkyprovsechny.cz
Spustit audio

Související