Gnocchi s nivovou omáčkou
Gnocchi jsou nočky z bramborového těsta, žádná novinka pro českou kuchyni.
Ingredience
- 1 balíček gnocchi
- 100 ml šlehačky
- 100 g nivy
- 3-4 stroužky česneku
- muškátový oříšek
- pro přípravu domácích gnocchi: asi 400 g brambor, 1 vejce, 75 g hladké mouky a 50 g krupičky, sůl
Postup:
- Uvaříme gnocchi podle návodu, vaří se velmi krátce. Pokud chceme připravit domácí, pak uvařené studené brambory nastrouháme do mísy, posypeme moukou a krupičkou, mírně osolíme, promícháme a s vejcem vypracujeme těsto. Část odebereme, vyválíme váleček, rozkrájíme na stejně velké kousky, v dlaních zaoblíme a vidličkou naznačíme vroubky. Nebo odkrajujeme kousky lžičkou namáčenou ve studené vodě. Zaváříme do vroucí osolené vody a postupně vybíráme ty, které vyplavaly na povrch.
- Šlehačku nalijeme do kastrolku, přidáme nadrobno krájenou nebo nastrouhanou nivu, v mírném varu za stálého míchání necháme rozpustit a v závěru přidáme plátky česneku a strouhneme trochu muškátového oříšku.
- Na talíři gnocchi přelijeme omáčkou, ozdobíme zelenou petrželkou. Stejnou omáčku můžeme podávat i s různými druhy těstovin.
Související
-
Gnocchi se smetanou a špenátem
Píše se to gnocchi, vyslovuje „ňoki“, a když to prozkoumáte blíž, jsou to vlastně trochu jinak tvarované bramborové šišky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Nenechte si ujít kouzlo staré Číny s Hankou Maciuchovou
Ondřej Kepka, režisér a moderátor


Tajný deník čínské císařovny
Románové zpracování životního příběh císařovny vdovy Cch'-si, která se jako mladá dívka Jehonala stala konkubínou císaře a díky mimořádné inteligenci, intrikám i krutosti dokázala postupně vystoupat na vrchol a na půlstoletí se stát faktickou vládkyní Číny.