Gnocchi s nivovou omáčkou

Gnocchi jsou nočky z bramborového těsta, žádná novinka pro českou kuchyni.

Ingredience
  • 1 balíček gnocchi
  • 100 ml šlehačky
  • 100 g nivy
  • 3-4 stroužky česneku
  • muškátový oříšek
  • pro přípravu domácích gnocchi: asi 400 g brambor, 1 vejce, 75 g hladké mouky a 50 g krupičky, sůl

Postup:

  1. Uvaříme gnocchi podle návodu, vaří se velmi krátce. Pokud chceme připravit domácí, pak uvařené studené brambory nastrouháme do mísy, posypeme moukou a krupičkou, mírně osolíme, promícháme a s vejcem vypracujeme těsto. Část odebereme, vyválíme váleček, rozkrájíme na stejně velké kousky, v dlaních zaoblíme a vidličkou naznačíme vroubky. Nebo odkrajujeme kousky lžičkou namáčenou ve studené vodě. Zaváříme do vroucí osolené vody a postupně vybíráme ty, které vyplavaly na povrch.
  2. Šlehačku nalijeme do kastrolku, přidáme nadrobno krájenou nebo nastrouhanou nivu, v mírném varu za stálého míchání necháme rozpustit a v závěru přidáme plátky česneku a strouhneme trochu muškátového oříšku.
  3. Na talíři gnocchi přelijeme omáčkou, ozdobíme zelenou petrželkou. Stejnou omáčku můžeme podávat i s různými druhy těstovin.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.