Gnocchi se smetanou a špenátem
Píše se to gnocchi, vyslovuje „ňoki“, a když to prozkoumáte blíž, jsou to vlastně trochu jinak tvarované bramborové šišky.
- 1 balíček gnocchi
- 2 hrsti listového špenátu (může být i mražený)
- 200 ml šlehačky nebo smetany na vaření
- 4-5 stroužků česneku
- 2 lžíce másla
- sůl
- případně trochu světlé jíšky
Postup:
1. Gnocchi připravíme podle návodu na sáčku.
2. Na másle jemně osmahneme plátky česneku – jen mírně, aby nezhořkl. Přidáme špenát, osolíme, zalijeme smetanou a necháme krátce mírně povařit. Kdo má rád hustší omáčku, může mírně zahustit světlou jíškou.
3. Na talíře rozdělíme uvařené gnocchi, na vrch dáme špenátovou smetanovou omáčku a podáváme. Oceníte rychlost přípravy i chuť.
Související
-
Vepřové na česneku s noky a hráškem
Krupičné noky jsou méně obvyklou přílohou, ale příjemně překvapí.
-
Segedínský guláš s bramborovými noky
I když se jídlo názvem hlásí k maďarské kuchyni, je to dnes už česká klasika.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.