Vepřové na česneku s noky a hráškem

Krupičné noky jsou méně obvyklou přílohou, ale příjemně překvapí.

Ingredience
  • 300 g vepřového masa (panenka má výhodu krátké přípravy, může být i krkovice nebo plecko, kýta)
  • sůl
  • pepř
  • 2 stroužky česneku
  • asi 3 lžíce oleje
  • 1 tavený sýr
  • sůl
  • pepř
  • na noky: 1 vejce, 3 lžíce dětské krupičky, 1 lžíce hrubé mouky, sůl
  • 2 šálky mraženého hrášku, 1 lžíce másla

Postup:

  1. Malé medailonky z masa naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme z obou stran na rozehřátém oleji.
  2. Přidáme na plátky nakrájený 1 stroužek česneku, opečeme, podlijeme trochou horké vody a dusíme do měkka.
  3. V závěru v tom rozpustíme tavený sýr a vložíme na plátky nakrájený druhý stroužek česneku a už jen prohřejeme.
  4. Na noky smícháme vejce s krupičkou a moukou, osolíme, necháme chvíli odstát, aby krupička nabobtnala. Pak malou lžičkou vždy namočenou do vroucí vody vykrajujeme nočky a vhazujeme je do osolené vroucí vody. Zvětší objem. Vaří se krátce, jeden rozkrojíme na zkoušku.
  5. Mražený hrášek jen propláchneme horkou vodou a prohřejeme na kousku másla a vše naaranžujeme na talíř.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.