Vepřové na česneku s noky a hráškem
Krupičné noky jsou méně obvyklou přílohou, ale příjemně překvapí.
Ingredience
- 300 g vepřového masa (panenka má výhodu krátké přípravy, může být i krkovice nebo plecko, kýta)
- sůl
- pepř
- 2 stroužky česneku
- asi 3 lžíce oleje
- 1 tavený sýr
- sůl
- pepř
- na noky: 1 vejce, 3 lžíce dětské krupičky, 1 lžíce hrubé mouky, sůl
- 2 šálky mraženého hrášku, 1 lžíce másla
Postup:
- Malé medailonky z masa naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme z obou stran na rozehřátém oleji.
- Přidáme na plátky nakrájený 1 stroužek česneku, opečeme, podlijeme trochou horké vody a dusíme do měkka.
- V závěru v tom rozpustíme tavený sýr a vložíme na plátky nakrájený druhý stroužek česneku a už jen prohřejeme.
- Na noky smícháme vejce s krupičkou a moukou, osolíme, necháme chvíli odstát, aby krupička nabobtnala. Pak malou lžičkou vždy namočenou do vroucí vody vykrajujeme nočky a vhazujeme je do osolené vroucí vody. Zvětší objem. Vaří se krátce, jeden rozkrojíme na zkoušku.
- Mražený hrášek jen propláchneme horkou vodou a prohřejeme na kousku másla a vše naaranžujeme na talíř.
Související
-
Vepřové po znojemsku
Klasická znojemská je s hovězím masem, ale vepřová varianta má taky své kouzlo.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.