Vepřové po znojemsku

Klasická znojemská je s hovězím masem, ale vepřová varianta má taky své kouzlo.

Ingredience
  • půl kg vepřového masa
  • 150 g slaniny
  • 1 cibule
  • sůl
  • pepř
  • asi 4 sterilované okurky
  • 3 lžíce sádla

Postup:

  1. Maso nakrájíme na kostky.
  2. Nakrájenou cibuli krátce osmahneme na rozehřátém tuku, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a rozpečeme ji.
  3. Na tento základ dáme nakrájené maso, ze všech stran osmahneme, aby se zatáhlo. Osolíme, opepříme a podlijeme horkou vodou. Dusíme do měkka.
  4. V závěru omáčku zahustíme buď moukou rozmíchanou ve studené vodě, nebo jíškou, provaříme a úplně nakonec vložíme nakrájené okurky a ještě krátce povaříme. Nebo je můžeme přidat k masu až na talíři. Podáváme s rýží.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?