Vepřové po znojemsku
Klasická znojemská je s hovězím masem, ale vepřová varianta má taky své kouzlo.
Ingredience
- půl kg vepřového masa
- 150 g slaniny
- 1 cibule
- sůl
- pepř
- asi 4 sterilované okurky
- 3 lžíce sádla
Postup:
- Maso nakrájíme na kostky.
- Nakrájenou cibuli krátce osmahneme na rozehřátém tuku, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a rozpečeme ji.
- Na tento základ dáme nakrájené maso, ze všech stran osmahneme, aby se zatáhlo. Osolíme, opepříme a podlijeme horkou vodou. Dusíme do měkka.
- V závěru omáčku zahustíme buď moukou rozmíchanou ve studené vodě, nebo jíškou, provaříme a úplně nakonec vložíme nakrájené okurky a ještě krátce povaříme. Nebo je můžeme přidat k masu až na talíři. Podáváme s rýží.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?